Usædvanlig mange alger truer dyrelivet

Store plamager af alger flyder for tiden rundt i Kattegat og Det Sydfynske Øhav. Det kan gå hårdt ud over fiskene.

Store mængder kiselalger er spottet. De er ikke giftige i sig selv, men det bliver de, når de dør og rådner nede på havbunden. (Arkivfoto). (Foto: STEFFEN ORTMANN © Scanpix)

Beskidt og rødbrunt vand plager Kattegat og Det Sydfynske Øhav. Det grumsede vand skyldes kiselalgerne, som gør livet surt for lystfiskerne, fordi det slår dyrelivet ihjel.

Biolog Kaare Manniche Ebert fra Dansk Sportsfiskerforbund har set fænomenet før, men i år er det særlig slemt, vurderer han.

- Algerne kommer hvert forår, men der er en unaturlig høj mængde. Der er for mange næringsstoffer i vandet, siger biologen.

Men selvom den usædvanlige store mængde af kiselalger ikke er giftig lige nu, så bliver den det. For algerne dør og falder ned på havbunden. Når det sker, kommer det til at gå ud fisk og andre dyr, siger Kaare Manniche Ebert.

- De døde kiselalgerne kan betyde, at der bobler giftig gas op igennem vandet nede fra havbunden og slår alt ihjel om fire til fem måneder.

Ifølge biologen kommer algerne, som et resultat af den våde vinter. Nedbøren får næringsstofferne til at løbe fra markerne og ender så ude i det danske farvand. Og nu spreder algerne sig hurtigt, fordi den rette mængde sollys er til stede.

- De her alger eksploderer fuldstændig hæmningsløst. Én bliver til to, og pludselig er de blevet til milliarder inden for kort tid, siger biologen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.