Vagtlæger får kritik for at udskrive morfin til ukendt kvinde: 'Jeg er tydeligvis gået i en fælde'

Ti vagtlæger fra hele landet får kritik for at give vanedannende medicin til den samme kvinde med falsk identitet.

Vagtlægerne har ikke overholdt de retningslinjer, der er for, hvornår de må udskrive morfin. - Det er en meget alvorlig kritik at få som læge, vurderer sundhedsjurist Kent Kristensen. (© Ritzau Scanpix)

En novemberaften i 2016 ringer en kvinde til lægevagten i Odense.

Hun fortæller, at hun er blevet sparket af en ko, og at hun har brækket håndleddet og fået trykket nogle ribben.

Nu er hun på vej til Maldiverne, men desværre har hun glemt sine piller derhjemme.

Otte minutter senere udskriver vagtlægen morfin til kvinden.

Fire dage senere ringer hun igen. Sådan fortsætter hun.

I løbet af to år ringer hun i alt ti gange til forskellige vagtlæger med en ny historie, og hver gang får hun udskrevet morfin - uden vagtlægerne tilser hende eller følger op.

Men det går ikke. Det har Styrelsen for Patientklager slået fast i september i år. Her giver styrelsen kritik af alle ti vagtlæger, som har udskrevet stærkt afhængighedsskabende medicin til kvinden.

Har brugt en andens cpr-nummer

I august 2018 lykkedes det kvinden for sidste gang at lokke morfin ud af lægevagten. Denne gang fik hun udskrevet to forskellige typer morfin.

Men det er altså ikke kun vagtlægerne, der har gjort noget forkert. Det viser sig nemlig, at kvinden, der har ringet til lægerne igen og igen, har misbrugt en anden kvindes cpr-nummer.

Praktiserende Lægers Organisation (PLO) beskriver hende som en intelligent svindler, som har været god til at udnytte og forstå systemet.

- Hun er en meget dygtig person, som har turneret landet rundt. Så der er helt klart et misbrug af tillid og systemet, siger Ulrik Hesislev, formand for akutudvalget i PLO.

- Men lige meget hvor dygtig hun er, havde de vel opdaget det, hvis de havde fulgt vejledningen?

- Den var ikke gået, hvis hun havde henvendt sig samme sted, for så var lægerne formodentlig blevet opmærksomme på det. Men ved at skifte region kunne hun omgå det.

DR har ikke været i kontakt med vagtlægerne, men har læst de høringssvar, de har sendt til Styrelsen for Patientklager, inden de fik kritik. To af lægerne forsvarer sig sådan her:

"Jeg er tydeligvis gået i en fælde. Blev nok revet med af den tragiske historie, jeg bliver præsenteret for. Har hverken før eller siden udskrevet den slags medicin i mit treårige virke som vagtlæge", skriver den ene.

Den anden skriver:

"Jeg er jo blevet snydt og bedraget! Normalt udskriver jeg aldrig morfika eller benzidiazepiner i lægevagten. Jeg må have haft ondt af denne patient, og godheden er løbet af med mig? Jeg skammer mig!"

Derudover beklager lægen over for patienten, som fik misbrugt sit cpr-nummer, og afslutter:

"Naturligvis skal der ikke udskrives Kodein pr. telefon."

I fire ud af de ti tilfælde er det vagtlæger i Region Syddanmark, som har givet morfin over telefonen. De har blandt andet udskrevet morfin-typen Oxycodon.

Hverken formanden eller næstformanden i 'det nære sundhedsvæsen' i Region Syddanmark vil kommentere sagen. DR har også forsøgt at få aktindsigt i de lydoptagelser, der findes, mellem kvinden og vagtlægerne. Men det har ikke været muligt.

Svindler er meldt til politiet

Hvis kvinden ikke havde svindlet med cpr-nummeret, havde lægevagterne formodentlig aldrig fået kritik.

Det var nemlig cpr-nummerets rigtige ejer, som gjorde opmærksom på problemet.

Hendes lægehus ringede til hende og sagde, at hun skulle have en akuttid mandag morgen. De ville se hende, fordi de var bekymrede for alle de opkald, hun havde lavet til lægevagten i weekenden, og ville vide, hvorfor hun havde brug for så meget medicin.

Kvinden var gravid, og pludselig skulle hun stå skoleret ved jordemoder, sundhedsplejerske og på sygehuset og ved lægen. Hun skulle overbevise dem om, at hun ikke havde et misbrug, som kunne skade barnet.

I klagen til Styrelsen for Patientklager, har hun blandt andet skrevet, at det er 'store fejl', som er gået ud over hendes graviditet:

Den gravide kvinde har politianmeldt svindleren. Sagen er blevet efterforsket af Nordjyllands Politi. Hun er ikke længere mistænkt for at have taget skadelig medicin under graviditeten.

Når det kommer ud af kontrol

Gitte Handberg er speciallæge i smertebehandling på Odense Universitetshospital, og hun advarer om de mange bivirkninger ved afhængighedsskabende medicin, som kan ramme både krop og sind.

- Jeg har en patient, som jeg stille og roligt trapper ud efter et årelangt forbrug. Nu kan hun glæde sig til ting, hun kan grine, og hendes mand kan kende hende igen fra gamle dage.

Kvinden beskriver det selv, som at hun har fået fjernet en tåge over sin hjerne.

Det er et eksempel på det, vi ser herhjemme, når en recept er endt i et skadeligt misbrug.

Ser vi ud over landets grænser, mener Gitte Handberg, at der er langt flere skrækeksempler. I USA er medicinforbruget kommet ud af kontrol.

- Der har det taget en kurs, hvor flere hundrede dør dagligt af overdosis af morfin.

Så galt er det ikke herhjemme, men der er en grund til, at retningslinjerne for afhængighedsskabende medicin skal overholdes, mener hun.

Ingen af de ti vagtlæger, som har fået kritik, har mistet deres arbejde på baggrund af klagen.

Nordjyllands Politi har afsluttet sagen - uden at finde svindleren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk