Venstre efter Godhavn-film: Det giver ikke mening at sige undskyld nu

Filmen ”Der kommer en dag” er baseret på virkelige hændelser på børnehjemmet Godhavn.

I dag er der premiere på "Der kommer en dag". Filmen handler om de to brødre Elmer og Erik og er baseret på virkelige hændelser på børnehjemmet Godhavn i Tisvilde. (Foto: Christian Geisnæs/Zentropa/Scanpix 2016) (Foto: Christian Geisnæs © Scanpix)

- I Danmark har vi ikke tradition for at give undskyldninger, medmindre der ligger en dom til grund for det.

Sådan siger medlem af social- og indenrigsudvalget, Jane Heitmann (V) efter at have været til forpremiere på filmen "Der kommer en dag".

En del af grundlaget for filmen har været den såkaldte Godhavnrapport, som forsorgsmuseet i Svendborg offentliggjorde tilbage i 2011. Rapporten afdækkede, hvordan børnene på Godhavn blev udsat for omsorgssvigt, vold og overgreb.

Siden da har en debat om en officiel undskyldning til Godhavn-drengene bølget frem og tilbage. Tidligere på året forsøgte Socialdemokraterne at samle flertal for en officiel undskyldning til ofrene på drengehjemmet Godhavn, men uden held.

Med filmens premiere er debatten blusset op igen.

- Jeg synes ikke, det giver nogen mening at gå ind og undskylde i dag for ting, der skete for 30, 40 eller 50 år siden. Man skal anerkende, at der er nogle mørke kapitler i dansk socialhistorie og bruge det til at sikre, at det ikke sker i fremtiden, siger Jane Heitmann.

For hvis man først begynder at sige undskyld til Godhavn-drengene, er der mange mennesker i Danmark, man kunne sige undskyld til, mener hun.

- Der er det hvide snit, der er alt det, der er foregået på de psykiatriske afdelinger, på de sociale bosteder og på børnehjemmene. Jeg kunne nævne rigtig mange triste historier, som skiftende regeringer i større eller mindre udstrækning har været vidende om, siger Jane Heitmann.

I dag er der premiere på "Der kommer en dag".

Facebook
Twitter