Ventelister til robotklubber: Børn vil lære om teknologi og kodning

Over 3.000 børn står på venteliste til fritidstilbud med kodning og robotter.

Foto: Coding Pirates (Foto: Benjamin Pomerleau © Benjamin Pomerleau)

Marie Berg Christensen og 15 andre jævnaldrende brøn er torsdag aften dybt begravet i Legoklodser og små ledninger.

- Man lærer for eksempel at lave en Legorobot, der ligner en edderkop, og så kan man få den til at gø som en hund, siger Marie Bork Christensen.

Det kan lyde som fjollet leg, men det er ikke kun sjov og ballade. Det er nemlig kodning, teknik og robotter, der sluger børnenes opmærksomhed. Faktisk står børn og unge i kø for at komme til "at gå til robot" en gang om ugen hos den frivillige forening Teknologiskolen i Odense.

Til aktiviteterne bruges især Lego-konceptet Mindstorms, som består af Legofigurer, der kan bevæge sig på bestemte måder ved hjælp af simple kodeprogrammer på computeren.

- Målet var, at hvis vi bare kunne finde nogle få børn, der ville lege med teknologi, så ville vi gerne lege med. Men der har været meget stor tilslutning, og vi er nærmest blevet løbet over ende fra dag et, siger Jørgen Larsen, der er medstifter af Teknologiskolen.

Skolen har netop fået en donation på to millioner kroner, der betyder, at de nu kan udvide deres aktiviteter til flere steder på Fyn og i det sydlige Jylland.

Interesse i hele landet

Det er ikke kun Teknologiskolen i Odense, der formår at samle børn og unge om programering og it.

Hos den landsdækkende organisation Coding Pirates, der har eksisteret i fem år, oplever man også en stigende interesse blande de 83 afdelinger landet over, som tilsammen har omkring 3.000 medlemmer.

- Vi har haft venteliste i flere år. I særdeleshed i hovedstadsområdet, siger Louise Overgaard, som er formand for Coding Pirates Denmark.

Foto: Coding Pirates

Hun fortæller, at organisationen har yderligere over 3.000 børn på venteliste til deres aktiviteter i hele landet, da de ikke har nok frivillige til at tage sig alle de intereserede børn. Derfor har de oprettet et online tilbud, som folk kan blive inspireret af.

- Det er meningen, at vi kan få de børn, der står på venteliste i gang via online-kurserne, selvom de ikke kan være med i klubberne, fortæller Louise Overgaard.

Glad it-branche

Direktør for Politik og Kommunikation i IT Branchen Mette Lundberg er glad for den store interesse for it-teknologi og håber, det kan lykkes at oprette flere tilbud i den kommende tid.

- Vi kan se, at børn og unge i hele landet står i kø for at prøve kræfter med robotter og kodning, så der er brug for endnu flere tiltag, siger Mette Lundberg.

- At børnene prøver kræfter med teknologi og robotter betyder jo ikke, at de allesammen skal være ingeniører, men det giver en indsigt i, hvordan teknologi grundlæggende fungerer, og det kan de bruge uanset hvilke karierevej, de vælger, siger hun.