Verdenskendt krimiforfatter rykker hjem til Fyn og tager sine hovedpersoner med

Der skal opklares fynske mord i opfølgningen til Mads Peder Nordbos bestseller-trilogi.

Det er ikke sikkert, navnet Mads Peder Nordbo får en klokke til at ringe.

Men måske skal vi snart vænne os til at nævne fynboen sammen med Sara Blædel, Stieg Larsson og Jussi Adler-Olsen.

Hans tre krimiromaner har nemlig oplevet stor succes særligt uden for Danmark, da de er udgivet i mere end 40 lande.

Det hele startede, da han for fem år siden tog til Grønland, efter hans kone fik job der og tog hele familien med.

- Jeg havde ikke en klar plan om at skrive de her bøger. Der var bare så mange indtryk, da jeg kom derop; lyset og mørket, isen og kulden. Der er også nogle meget mørke sider ved Grønland, der inspirerede mig, siger Mads Peder Nordbo.

Deltidsforfatteren tog et job på rådhuset i Nuuk. Her fik han indsigt i en side af Grønland, han ikke kendte.

Et Grønland, der er præget af alkoholisme, høje selvmordsrater, og hvor hver tredje pige bliver seksuelt forulempet, inden hun fylder 15.

Her voksede den første krimiroman, 'Pigen uden hud', frem i forfatterhovedet.

- Det var et ønske om at beskrive, hvor smukt Grønland er, men også at være grønlændernes stemme og fortælle verden om alle de grimme ting, der sker, forklarer Mads Peder Nordbo og ryster på hovedet.

Han føler, at vi allerede i Danmark taler meget mere om de ting, end da han begyndte på sine bøger.

17 sprog og 40 lande

Efter den første bog fulgte 'Kold angst' og 'Kvinden med dødsmasken'.

At triologien skulle ende som bestseller og udkomme i mere end 40 lande, lå ikke i kortene, for det var en helt anden forfatter, der satte sine fødder og flyttekasser på den store iskappe for fem år siden.

- Jeg kunne knap tjene en månedsløn på at skrive en bog, siger Mads Peder Nordbo og griner.

Et alvt årti og tre bøger senere kan han bryste sig af titlen 'international bestseller-forfatter', men det er også en anden Mads, der vender hjem til Tommerup.

- Jeg tænker anderledes nu. Man får nok bearbejdet et par ting af at skrive om folk, der bliver slået ihjel i Grønland.

De barske 'noir'-krimier fra Nuuk er gået verden rundt. Mere end 20 lande har dem i boghandlerne, og filmrettighederne er allerede solgt.

Bøgerne har ifølge Mads Peder Norbo allerbedst fat i Østeuropa og Australien.

- Østeuropa kan godt lide den lidt barske skrivestil, som det grønlandske landskab og samfund inviterer til. For folk i Australien er det meget eksotisk i forhold til deres egen natur, forklarer Mads Peder Nordbo.

Fynboens historier har bragt ham rundt i verden, når han tager på krimimesser, signerer bøger og bliver interviewet af udenlandske journalister.

- Jeg er næsten for nervøs til at høre, hvad de spørger mig om, men det har også givet rigtigt mange fede oplevelser og rejser, så jeg er meget taknemmelig, siger han.

Hør om Mads Peder Nordbo og hans hovedpersoners rejse tilbage til Fyn.

Tommerupdrengen vender hjem

Det ser ud til, at Mads Peder Nordbo må vænne sig til både nerverne og de mange forbindelser til udlandet.

De næste krimier i serien er nemlig allerede på tegnebrættet, selv om postnummeret ikke længere hedder 3900 Nuuk.

- Hvis jeg vil blive ved med at være stor i udlandet, skal jeg helst skrive videre på den samme serie, så mine bærende karakterer skal med til Tommerup, forklarer forfatteren.

Sidste år satte Mads Peder Nordbo igen næsen mod Danmark. Fraskilt og med en datter, der skulle starte i gymnasiet, vendte han hjem til Tommerup.

Nu bor han og datteren under 100 meter fra forfatterens barndomshjem. Nissen flytter som bekendt med, og i Mads' tilfælde hedder nissen Matthew Cave og har den bærende hovedrolle i hans bøger.

Da de udenlandske forlag begyndte at sende Mads Peder Nordbo eksemplarer af hans bog, voksede de ham hurtigt over hovedet. Nu har de deres egen reol i hans nye hjem i Tommerup. (Foto: Mads Peder Nordbo (privatfoto))

- Hverken mig eller mine hovedpersoner kan give slip på Grønland. Matthews kæreste er jo grønlænder, så meget af det hænger ved. Der kommer også til at gå seks år i deres liv, før vi møder dem igen på Fyn. Jeg tror sågar, der er en, der når at uddanne sig til præst, fortæller Mads Peder Nordbo, men han kan altså ikke løfte sløret for mere end det.

Mens gule og røde blade på træerne overgiver sig til kulden og daler mod jorden, har Mads Peder Nordbo stadig shorts på.

Og mens mange danskere bander frost, sjap og mørke langt væk, har forfatteren det helt modsat.

- Jeg er nordbo i hjertet, og jeg elskede det kolde klima i Grønland, så jeg glæder mig til temperaturen falder, og jeg skal i gang med at skrive igen, siger han.

Ud over at være koldt, er Grønland som bekendt et meget stort land, mens Tommerup er en lille by, men det skal ikke begrænse Mads Peder Nordbos kreativitet.

- Der er trods alt 1600 mennesker i Tommerup, og hvis jeg når at slå dem alle sammen ihjel, er jeg nok også færdig med at skrive bøger, siger han med et grin.

Hvilken hovedperson, der skal dø i Tommerup, og hvem der får hvilke uddannelser i de næste tre bøger, må vi vente med at finde ud af.

Mads Peder Nordbo forventer først at have sin næste bog færdigskrevet om 14 måneder.