Vi savner viden om kloge børn

- Der mangler professionalisme i at håndtere de intelligente børn. Det siger initiativtageren bag en verdenskonference i Odense.

Både forældre, lærere og andre fagfolk savner viden om intelligente børn. Det hævder Tina Refning, der er initiativtager til verdenskonference i Odense om højtbegavede børn.(Foto: Steffen Ortmann/Scanpix 2012) (Foto: STEFFEN ORTMANN © Scanpix)

Mange pædagoger, lærere og andre fagfolk herhjemme tackler de højt begavede børn helt forkert, siger Tina Refning.

Hun er tidligere leder af Mentiqa Skolen for højtbegavede børn i Odense og selv mor til en intelligent datter.

- Et eksempel på, at fagfolk tackler disse børn forkert, er, at mange af dem bliver sendt til psykologisk udredning frem for at få noget ordentligt undervisningsmateriale, fortæller Tina Refning.

Brug for videnscenter

For at skaffe mere viden om de kloge børn har Tina Refning i tre år arbejdet på at få en verdenskonference om emnet til Danmark. Det er lykkedes, og i denne uge holder organisationen World Council for Gifted and Talented Children konferencen i Odense.

- Formålet med at få konferencen til Danmark er at bruge den som en kick-start til at få noget mere interesse for de her børn, siger Tina Refning.

For hende er det dog ikke nok at holde en konference. Hun mener, at Danmark bør have et videnscenter, der handler om højt begavede børn. Det findes der ifølge hende flere steder i udlandet.

- Jeg synes, at Danmark skal have sådan et videnscenter, både så familierne har et sted at gå hen, men særligt så lærere og pædagoger har et sted at gå hen, når de gerne vil hjælpe de her børn, siger Tina Refning.

Janteloven hersker over kloge børn

Forældre til højt begavede børn har ifølge psykolog Ole Kyed ofte store udfordringer, fordi børnene er så anderledes end de fleste andre børn.

- Forældrene har svært ved at forstå børnenes handlemåder og reaktionsmønstre, fortæller Ole Kyed. Han er forfatter til bogen ”De intelligente børn”, som netop er udkommet.

Samtidig oplever mange af forældrene, at de har svært ved at tale om deres intelligente børn.

- Vi lever i et land, hvor der af en eller anden grund stadig er en underliggende jantelov om, at man som forældre skal være forsigtig med at fremhæve sit barn. I hvert fald når det har noget med intelligens at gøre, man må gerne fremhæve mange andre ting, siger Ole Kyed.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk