'Vi skal kunne stole på hinanden, ellers går det galt’: Viral kampagne støtter ung, dømt læge 

De sociale medier er i øjeblikket fyldt med læger, der bakker op om en læge, der er blevet dømt for forsømmelse ved Østre Landsret.

Anne Jacobsen er en af de mange læger, der på Instagram har vist sin utilfredshed med dommen.

'Det ku' ha' været mig.'

Sådan lyder hashtagget i den støttekampagne, der lige nu kører for at bakke op om en læge fra Svendborg Sygehus, der i august blev dømt ved landsretten for skødesløshed og forsømmelse i behandlingen af en patient. Straffen lød på en bøde på 5.000 kroner og betaling af sagens omkostninger.

Kampagnen til støtte for lægen ses flere steder på de sociale medier - særligt på Facebook - og i form af læserbreve i lokalavisen i Svendborg.

En af dem, der har bidraget til kampagnen, er Iza Alfredsen, der tidligere har arbejdet sammen med den dømte læge.

- Vi vil gerne gøre opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er lægefejl, der gør, at patienter der dør. Det kan godt være systemfejl, og det system er simpelthen for presset, siger hun.

Sagen drejer sig om en diabetespatient, der døde i forbindelse med sin indlæggelse tilbage i 2013. Patienten var blevet indlagt til observation på grund af mavesmerter, og den dømte læge havde bedt en sygeplejerske om at måle blodsukkeret. Lægen havde dog ikke journalført ordren eller fulgt op på, om patienten rent faktisk fik målt sit blodsukker, og det er det hun er blevet dømt for.

  • En ung læge er blevet syndebuk i et sygt system! Hvis det bliver virkelighed, at læger dømmes for systemfejl, ser jeg mig hurtigt om efter et andet job! Her er jeg i mit vigtigste job og fra 1/2-2018 bijobber jeg igen som læge! #detkuhaværetmig #svendborgfam050813 #etsygtsystem
  • #detkuhaværetmig #sundpol #dkpol #dksund #dkmedier Tanker til dem, der har mistet og dem, som var på arbejde. I mine yngste lægeår bar jeg også et ansvar langt større, end jeg ofte var klædt på til. Arbejdsforholdene er ikke blevet bedre. I Svendborg er en ung læge nu udpeget som ansvarlig og idømt retslig straf! Det kunne lige så godt have været mig. At behandle sundhedspersonale som kriminelle lukker måske munden på mange, fordi de er bange for at blive trukket i retten. Men det truer patientsikkerheden, da man ikke tør have en tro på tillid, åbenhed og ærlig dialog, så alle kan lære af en situation under en ledelse, der tager ansvar.
  • #DetKuHaVæretMig FAM Svendborg 05.08.2013, den dag hvor en ung læge må tage skylden for at et team og en afdeling laver en fejl. I vores fag arbejder vi sammen med mange faggrupper, og vi er afhængige af hinanden. Men vi skal også kunne stole på hinanden, ellers går det galt. Hver dag gives der en masse ordinationer fra læger på sygehusene, hver dag giver jeg en masse ordinationer. En enkelt læge kan ikke tage skylden når det er teamet der sammen bære ansvaret for det tragiske forløb. Lægen har min opbagning, men mest af alt er jeg ked af hvad denne dom kan betyde for vores samarbejde på sygehusene. Systemet er presset i bund, og hvis tilliden til hinanden nu også skal på højkant, så tror jeg ikke vi overlever.
  • I mandags tog jeg for alvor hul på min karriere i lægelivet, da jeg startede min KBU (turnus). Jeg kaster mig ud i et system som er presset i knæ, personale der løber hurtigt - hele tiden og patienter som betaler den største pris for de mange besparelser, effektiviseringer og hvad det nu ellers hedder. Så det skræmmer mig at man dømmer som man har gjort i Svendborg - for det kunne så absolut have været mig - og kan nå at blive det endnu.. #detkuhaværetmig
  • #detkuhaværetmig FAM Svendborg 05.08.13
1 / 5

Hele sagen har fået stor betydning for lægernes arbejde, mener formand for lægeforeningen i Region Syddanmark, Joachim Torp Hoffmann-Petersen.

- Denne sag betyder, at vi læger bliver nødt til at helgardere os. Vi skal følge op på ordinationer og dobbelttjekke alle blodprøver. Vi skal altså kontrollere alt, og det kan simpelthen ikke lade sig gøre, siger han.

Den dømte læge, der var ansat i en stilling som uddannelseslæge på Svendborg Sygehus, har anket dommen og håber derved, at sagen kommer til at køre ved Højesteret.

Det bakker Joachim Torp Hoffmann-Petersen op om.

- Den dom, der er faldet, er simpelthen ikke i overensstemmelse med virkelighedens verden. Vi ville være nødt til at sætte arbejdstempoet ned og skrive længere journalnotater. Og det vil altså betyde ventlister og dårligere behandling af patienterne, mener han.

Udover de mange billeder på Instagram og Facebook, så er der, ifølge Dagens Medicin, også lavet en underskriftindsamling om, at sagen bør ankes, og der er omkring 2.900 personer, der har skrevet under.