VIDEO For tidligt fødte børn sendes tidligt hjem

Nyt forsøg sender for tidligt fødte børn hjem fra sygehuset, mens de stadig får sondemad, og giver i stedet konsultation via en Ipad. Forældrene er glade for muligheden for at komme hjem før tid.

Tag dit for tidligt fødte barn med hjem - og vær i kontakt med sygehuset via Ipad'en. Sådan lyder tilbuddet nu til en række nybagte forældre på Odense Universitetshospital.

I et forsøg tester tilbyder sygehuset, at forældre til for tidligt fødte børn kan komme hjem fra sygehuset, flere uger før de normalt gør.

Som praksis er i dag, kan for tidligt fødte børn først komme hjem, når de kan spise ved bryst eller flaske og tage på uden også at få mad med sonde.

Se mere om forsøget i videoen i toppen af artiklen.

Hårdt at være indlagt længe

Men i det nye forsøg sendes børnene hjem med forældrene, selv om de stadig får mad fra sonde. Dog skal børnene kunne holde varmen selv og de skal være, hvad der svarer til 34 graviditetsuge gamle.

- Det er meget hårdt at være indlagt for familierne på en neonatal afdeling i mange uger. De bor på værelse med en anden familie. Og det er særligt hårdt, hvis forældrene ikke har mulighed for at være sammen under indlæggelsen - og der måske også er ældre søskende derhjemme. Derfor undersøger vi, om vi kan sende dem hjem i den sidste periode, hvor børnene er stabile men stadig skal have sonde-ernæring, fortæller phd-forskeren bag projektet, Kristina Garne.

Forældre kan selv klare sondemaden

Forældrene bliver undervist i at give det for tidligt fødte barn mad via sonde derhjemme, og hvis de ønsker det, kan de også lære at lægge sonden på barnet, hvis barnet skulle være uheldig at rive den op. De får også undervisning i førstehjælp til helt små børn og i at spotte tidlige sygdomstegn ved børnene, inden de kan pakke tasken og tage deres guldklump med hjem.

- Vi er superlykkelige over at være med i forsøget og kunne komme hjem. Det er bare noget andet at være herhjemme. Vi er blevet lært godt op, så vi føler os godt rustet til at komme hjem, fortæller Chris Paarup, der er far til lille Clara Sophia, der netop har rundet fire alt for tidlige uger.

Både han og Clara Sophias mor, Sandra Enø, oplever, at der er mere ro på, fordi de kan være hjemme med Clara Sophia, men hele tiden kan få fat i sygehuset, hvis, der skulle opstå problemer.

- Vi havde ikke den store betænkningstid til at sige ja. Der er så mange sikkerhedsforanstaltninger omkring det, at det føler vi os helt trygge i, siger Sandra Enø.

Mere nærvær over skærmen

Via app'en indtaster forældrene informationer om blandt andet vægt og andre oplysninger om barnet, og to gange om ugen er der videokonsultation med sygehuset via Ipad'en.

På den anden side af skærmen sidder projektsygeplejerske Inge Svarer. Og selv om hun nu kun kan se børn og forældre via en computer, så oplever hun en større nærhed end tidligere i samtalerne med forældrene.

- Der er faktisk mere nærvær. Det føles som om, du sidder i stuen med familien. Jeg har den familie i 20 minutter. Og de har mig uden afbrydelser. Og det er faktisk mere, end vi kan tilbyde, når de er på afdelingen. Så det er fantastisk, fortæller Inge Svarer.

Far og mor får selvtillid

Forskeren bag projektet håber også på en anden fordel:

- Når de kommer hjem, får de tillid til, at det her kan de godt klare selv. De har kompetencer til at passe deres barn. De tror på det: Mit barn er faktisk rask. Det er ikke sygt, det er bare lille, fortæller Kristina Garne.

Indtil videre er 18 forældre og børn blevet sendt hjem med Ipad i forsøgets første to måneder.