Vil have region til at ændre screening for brystkræft: Det handler om patientsikkerhed

Ekspertgruppe vil have Region Syddanmark til at ændre metoden til at indkalde kvinder til screening for brystkræft.

(ARKIV) En følgegruppe for mammografiscreening har anbefalet Region Syddanmark at ændre på måden man indkalder kvinder til screening for brystkræft, fordi de ikke mener, at den nuværende måde er sikker nok. (Foto: Christian Als/Scanpix 2018) (Foto: christian Als © Scanpix)

Hvad vil du helst vælge?

At have kort vej til en scanning eller være sikker på at blive indkaldt scanningen?

Netop det spørgsmål overvejer politikerne i Region Syddanmark.

Alle kvinder i alderen 50 til 69 år får i Region Syddanmark tilbuddet om at komme til en mammografiscanning hvert andet år.

Men som systemet er i dag, er der risiko for, at man ikke bliver indkaldt, hvis man eksempelvis skifter adresse.

Derfor har en følgegruppe i regionen nu anbefalet regionspolitikerne at ændre på struktuen for mammografiscreeningen.

På den måde vil man sikre, at alle kvinder i regionen bliver indkaldt til tiden.

- I dag bliver kvinderne indkaldt i en rækkefølge, som kunne synes lidt vilkårlig. Det kan betyde, at nogle kvinder kommer et par måneder eller et halvt år for sent til undersøgelse, siger Peder Jest, der er lægefaglig direktør på Odense Universitetshospital og formand for følgegruppen, der har lavet anbefalingen.

- Konsekvensen kan være, at man har udviklet en knude i brystet, som bliver opdaget for sent, siger han.

Det handler om patientsikkerhed

Baggrunden for anbefalingen til regionsrådspolitikerne er først og fremmest patientsikkerhed. I dag bliver kvinderne i regionen indkaldt til en brystkræftscreening, alt efter hvilken læge de har.

Ifølge sundhedsloven skal kvinderne indkaldes hvert andet år. Men hvis man skifter læge eller flytter, kan man risikere at ryge ud af screeningsintervallet. På den måde kan der gå længere end to år mellem mammografierne.

En rapport lavet af følgegruppen for mammografiscreening i Region Sydanmark beskriver det nuværende system som 'meget sårbart' og ikke i stand til at sikre kvinderne de intervaller, som regionen er forpligtet til. Det har ført til "overskridelser og patienterstatninger". I Kræftens Bekæmpelse er overlæge Janne Bigaard glad for, at Region Syddanmark måske ændrer proceduren.

- Det er rigtig fornuftigt, hvis regionen vælger den nye ordning. For så undgår man, at kvinderne ikke bliver indkaldt rettidigt, hvis de flytter eller skifter læge, siger hun.

Følgegruppen for mammografi i Region Syddanmark foreslår, at man skal have fem til otte screeningssteder i regionen. Så vil de fire mammografibusser, der er i dag, blive pensioneret.
Følgegruppen for mammografi i Region Syddanmark foreslår, at man skal have fem til otte screeningssteder i regionen. Så vil de fire mammografibusser, der er i dag, blive pensioneret.

Ifølge Peder Jest er der da også grobund for forbedringer.

- Jeg synes ikke, den måde vi indkalder kvinderne på i dag, er sikker nok.

- Det er gået godt indtil videre, men det vigtigste er at skabe den størst mulige sikkerhed for, at kvinderne bliver indkaldt rettidigt, siger han og understreger, at der i følgegruppen ikke er kendskab til nogle episoder, hvor der ikke er opdaget kræftknuder, fordi man ikke har indkaldt kvinderne i tide.

Farvel til mammogrifibussen

Hvis politikerne i Region Syddanmark vælger at følge anbefalingerne, vil det også betyde, at man siger farvel til de fire mammografibusser, der kører rundt i Region Syddanmark.

Busserne sikrer, at der i alt er tyve steder, hvor man i Region Syddanmark kan få foretaget en mammografiscanning. Med den nye struktur vil det være fem steder.

Der findes i dag fire mammografibusser i Region Syddanmark, men det er måske snart fortid, hvis politikerne i regionen vælger at følge en anbefaling om at omstrukturere mammografiscreeningen. Det vil betyde, at man ville pensionere busserne og i stedet lavet fem til otte screeningssteder i regionen. Bussen her holder i Middelfart. (Foto: Carl Odorico - DR Fyn)

Tre af regionens fire busser står overfor udskiftning i 2020. Ifølge rapporten koster én ny bus fire millioner kroner.

Forslaget forventes at blive godkendt i regionsrådet inden sommerferien.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter