Virksomheder får brexit-vejledning: 'Der er meget på spil'

Vejledningsprogram skal forberede mindre eksportvirksomheder på brexit.

Fem procent af Dansands omsætning kommer fra det britiske marked, fortæller direktør Thomas Steen Hansen.

Det kan være en utaknemmelig opgave for små og mellemstore virksomheder i Danmark at gennemskue, hvordan de skal forberede sig på brexit. For selvom Storbritannien i går fik landet en aftale om brexit med EU, er det stadig usikkert, hvordan brexit i sidste ende kommer til at se ud.

Det er nemlig først på lørdag, at det britiske parlament skal stemme om aftalen.

En af de danske virksomheder, der følger spændt med i brexitforhandlingerne, er Dansand A/S, som eksporterer sand til Storbritannien.

- Der er forholdsvist meget på spil, fordi der er en del ubekendte. I forhold til os går det på, om vi kan fortsætte med vores aktiviteter på det britiske marked, fortæller Thomas Steen Hansen, der er administrerende direktør i Dansand A/S.

Derfor får han og andre danske virksomheder hjælp fra Danmarks Erhvervshuse til at forstå brexit. De seks tværkommunale erhvervshusene har fået ti millioner kroner til at hjælpe virksomheder med at omstille sig til den virkelighed, som ingen endnu kender meget til.

Vejledningen består i workshops og særlig rådgivning af den enkelte virksomhed. Ordningen dækker 50 pct. medfinansiering af op til 75.000 kr. til specialiseret konsulentrådgivning, som har fokus på at afklare, hvilke konsekvenser brexit vil have for den enkelte virksomhed, udarbejdelse af handlingsplaner samt at afsøge muligheder for nye eksportmarkeder.

Hjælpen er særligt tiltænkt mindre virksomheder med mellem 10 og 100 ansatte.

Store logistiske udfordringer

Af flere lavpraktiske årsager er det britiske marked vigtig for mange danske virksomheder. Det fortæller direktøren for Dansand.

- Det er geografisk tæt på, og det er kulturelt og sprogligt let tilgængeligt. Så det er et højt prioriteret marked, og vi vil nødig se bort fra de muligheder, der er, siger Thomas Steen Hansen.

Fem procent af Dansands omsætning kommer fra eksport til Storbritannien. I øjeblikket er det svært for virksomheden at vide, hvad man skal planlægge efter. Især fordi brexit er blevet udskudt to gange siden marts.

Fokus på brexit uden aftale

Der har blandt andet været meget snak om muligheden for et 'hårdt brexit', hvor Storbritannien forlader EU uden en aftale om handel og told. I september vedtog det britiske parlament dog en lov, der forhindrer, at man kan forlade EU uden en aftale.

Hele forløbet omkring brexit har dog været så usikkert, at erhvervshusene alligevel vejleder ud fra et scenarie om, at det kan ende med et 'hårdt brexit' uden en aftale.

- Vi kommer til at snakke om grænsekontrol, vi kommer til at snakke om toldbehandling. Det kan blive en længere rejse at få varer ind og ud af Storbritannien, siger Steen Nymann Andersen fra Erhvervshus Fyn.

Det var oprindeligt meningen, at brexit skulle have fundet sted den 29. marts i år, men skilsmissen mellem EU og Storbritannien er indtil videre blevet udsat to gange. Lige nu står Storbritannien til at forlade EU 31. oktober.

På lørdag skal det britiske parlament beslutte, om man vil acceptere den nuværende aftale, eller om man vil bede EU om udsættelse endnu engang.