Virksomheder hungrer efter IT-studerende

Der er rift om IT- og teknologistuderende. En ny opgørelse viser, at der næste år vil være 800 ubesatte stillinger alene på Fyn.

IT-og teknologistuderende på Fyn er eftertragtede, viser ny undersøgelse. Næste år vil 800 job være ubesat, og hvis Fyn fortsat skal være mekka for robotteknologi skal der gøres noget, lyder det fra flere virksomheder og Syddansk Universitet. (Foto: Dr Fyn © DR FYN)

Arbejdsløshed og dagpenge er virkeligheden for mange nyudklækkede universitetsstuderende.

Men ikke, hvis man har en IT eller teknologiuddannelse i rygsækken. Denne gruppe studerende kan nemlig vælge og vrage mellem job.

Det viser en undersøgelse, som virksomheden Stupid Studio, der arbejder med design og branding, har lavet.

Adskillige fynske virksomheder fortæller om tomme stillinger indenfor it, og i øjeblikket er der 300 ubesatte job. Allerede næste år vil der mangle 800 it-ansatte hos de fynske IT-virksomheder, ifølge undersøgelsen.

Derfor har flere arbejdspladser været på charmeoffensiv, allerede inden de IT-studerende er færdiguddannede.

- Mulighederne for studierelateret arbejde er eksploderet under vores uddannelse. Det er fedt at læse sit drømmestudie og vide, at man er efterspurgt, når man er færdiguddannet, fortæller Nicolai Lynnerup, som læser en kandidat i robotteknologi på Syddansk Universitet.

"Mulighederne for studierelateret arbejde er eksploderet under vores uddannelse. Det er fedt at læse sit drømmestudie og vide, at man er efterspurgt, når man er færdiguddannet"

Nicolai Lynnerup, kandidatstuderende i Robotteknologi Syddansk Universitet.

IT-studerende er blæksprutter

Allerede halvvejs gennem uddannelsen får de it-studerende tilbud fra virksomhederne. Efterspørgslen stiger, fordi flere virksomheder bruger robotter i produktionslokalerne, og samtidig er der brug for hjælp til software. Her kan de IT-studerende mestre hele paletten:

- Vores uddannelse har flere funktioner. Nogle virksomheder har brug for at rette, bygge og udvikle robotter, andre har softwareudfordringer og et tredje tilbud kunne være projektledelse, siger Kristian Husum Terkildsen, kandidatstuderende i robotteknologi, Syddansk Universitet.

Gode job udenfor døren

Samtidig viser Stupid Studios undersøgelse, at de studerende ikke kender fynske virksomheder så godt, som de kender københavnske. Det skal der gøres noget ved, for ellers rejser talenterne fra Fyn, fortæller Mette Reinholt Mortensen fra IT-virksomheden Hesehus.

- Vi kan gøre det bedre, end hvad vi gør i dag. Vi skal brandes endnu bedre på uddannelsesinstitutionerne. Det skal styrkes, så de studerende ved, at de gode job er udenfor døren, siger hun.

Samarbejde som magnet

Derfor er Hesehus og andre fynske teknologivirksomheder gået sammen med Syddansk Universitet og Odense Kommune for at forsøge at tiltrække flere IT- og teknologiuddannede til øen.

Mette Beck-Nielsen er direktør det nye samarbejde, Technology Denmark.

- Vi sætter ind tre steder. Dels skal vi blive bedre til at rekruttere på uddannelserne. Så ser vi på uddannelsernes indhold, og sidst men ikke mindst skal vi brande os på de fynske muligheder. Ellers går vi glip af de kloge hoveder her på Fyn, siger hun.

Technology Denmark afholder en konference i morgen, hvor både IT-virksomheder, studerende, foreninger og politikere skal debattere, hvordan Fyn styrker sin position som robot og IT-mekka.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.