Virtuelle Kvante Karina skal gøre fysik spændende for de 8-13-årige

Tre fagpersoner på Syddansk Universitet vil afmystificere kvantefysik med ny Youtubekanal.

Kvante Karina på sit værelse, hvor hun agerer som en almindelig Youtuber. (© Syddansk Universitet)

”Hej alle sammen og velkommen til den her video”.

Kvantefysik skal være spændende, let at forstå og sjovt at gå til for børn og unge. Det mener tre fagpersoner fra Syddansk Universitet, der har udviklet "Kvante Karina", som er en virtuel figur med sin egen Youtube-kanal.

I dag lancerer Syddansk Universitet kanalen, som med sit helt eget univers og en legende tilgang til stoffet, der forsøger at lære de unge om kvantefysik.

Tanken er, at Kvante Karina skal virke som en almindelig Youtuber, og frem til november udkommer 12 forskellige afsnit på Youtubekanalen.

- Hun har en kanal, hvor hun har noget indhold, og hver uge lægger hun noget nyt op, så hun bliver ved med at fastholde de unge, siger Sofie Gregersen, som er outreachkoordinator på Syddansk Universitet.

Mens Kvante Karina skal snige kvantefysikken lidt ind ad bagvejen på en fængende måde, så er det fagpersonernes opgave at fastholde de unge.

Med greb fra Youtubernes verden som fx en "Q & A" forsøger Kvante Karina at gøre kvantefysik lettere at forstå for de 8-13-årige. (© Syddansk Universitet)

I forlængelse af Youtubekanalen arbejder Syddansk Universitet på at skabe undervisningsmateriale til kvantefysikken samt en såkaldt Kvanteportal, som skal gøre det nemt for fagpersoner at fortsætte det, Kvante Karina har sat i gang.

For det er rigtig vigtigt, at de unge får interesse for naturvidenskab, forklarer Sofie Gregersen.

- Fysik er jo noget, der har løst rigtig mange problemer i vores hverdag, og vi ved jo ikke, hvilke problemer, vi kommer til at stå overfor, så vi har generelt brug for folk inden for naturvidenskaben.

Kanalen er udviklet i samarbejde med folk bag den succesfulde tegnefilm 'Terkel i knibe'.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.