Vollsmose har savnet lokal læge i 20 år: 'Håber inderligt, nogle vil tage den her udfordring op'

Kommunen og regionen har slået fire nye stillinger op på en kommende klinik i bydelen.

Metha Maul har boet i Vollsmose i syv år, og hun savner at have en lokal praktiserende læge i området. (Foto: Lukas Bjerg Christiansen - DR Fyn)

Det er over 20 år siden, at der sidst var en praktiserende lægeklinik i Odense-bydelen Vollsmose.

Trods flere forsøg igennem årene har det ikke været muligt at skaffe læger til Vollsmose på almindelige vilkår.

Men nu skal udfordringen løses med attraktive kombinationsstillinger.

Det håber Odense Kommune og Region Syddanmark, som tilbyder en kombinationsstilling mellem kommunen og Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital (OUH).

Både Odense Kommune og Region Syddanmark investerer penge i projektet, der skal blive til en sundhedsklinik i Vollsmose med fire læger tilknyttet.

Lægerne skal dels arbejde som selvstændige praktiserende læger, dels arbejde med forebyggende og sundhedsfremmende arbejde for Odense Kommune.

Derudover skal de arbejde som læger på Indvandrermedicinsk Klinik på OUH med mulighed for forskning og fordybelse i området.

Nyskabelse i sundhedsvæsenet

Overlæge og leder af Indvandrermedicinsk Klinik på OUH Morten Sodemann glæder sig over beslutningen.

- Det er en meget unik mulighed, vi har, for at lave en spændende nyskabelse i sundhedsvæsenet, hvor man i realiteten har en klinik, hvor man arbejder sammen på tværs i stedet for at spænde ben for hinanden, sådan som det er nu, siger han.

Og det er en god idé at gøre noget andet, end man plejer, for at skaffe læger til området, mener han.

- Det er en gruppe af borgere, som bor derude, hvor en ud af ti krigsflygtninge faktisk ender med at have ret komplekse psykosociale og fysiske helbredsproblemer, som kræver en lidt længere tidshorisont og en bredere tværfaglig indsats, end vi er vant til i praksis, siger overlæge Morten Sodemann.

Vollsmose har ikke haft en praktiserende læge i bydelen i over 20 år. (Foto: Malte Kristiansen/Ritzau Scanpix) (Foto: Malte Kristiansen © Scanpix)

Der bor knap 10.000 mennesker i Vollsmose. En del af beboerne er udfordret socialt og kulturelt med en baggrund som flygtninge eller indvandrere, og derfor er sygdomsbilledet anderledes i Vollsmose end andre steder, forklarer Morten Sodemann.

Ved at oprette en lægeklinik i bydelen vil mange problemer blive opdaget tidligere, vurderer overlægen.

- Vi har eksisteret i 11 år og har modtaget rigtig mange patienter fra Vollsmose-området, og vi kan se, at deres problemstillinger nok kunne været løst noget tidligere, hvis man havde haft en mere samlet indsats, siger Morten Sodemann.

Det drejer sig blandt andet om en bedre helbredsvurdering af nyankomne flygtninge koblet med en bedre opfølgning i forhold til børnene, fordi problemerne tæt hænger sammen, forklarer han.

Et løft til området

Quasim Ahmed Nuur, som ejer en frisørsalon i Vollsmose, synes, at det kunne være en rigtig god idé at få en læge til Vollsmose.

Qasim Ahmed Nuur, som ejer Q's Barbershop, er sikker på, at det vil løfte levestandarden for hele området, hvis der kom en lægeklinik til Vollsmose. (Foto: Sofie Lodahl Ørts)

- Det er ikke, fordi jeg har savnet det personligt, men jeg tænker på de ældre, som bor her i området. Jeg har jo bil, men for de folk, som ikke kan komme fra A til B selv, vil det være rigtig fedt, siger han og fortsætter:

- Det vil løfte levestandarden, hvis man har en læge her i området. Det handler om vores helbred, siger Quasim Ahmed Nuur.

Også Metha Maul, som har boet i Vollsmose de sidste 7 år, tror, det vil være rigtig godt for bydelen med en lokal praktiserende læge.

- Det ville jeg se rigtig meget frem til. Det har været savnet, siger Metha Maul.

Det er ikke kun Vollsmose, som vil have glæde af en lægeklinik eller et sundhedshus - også hele oplandet som for eksempel Seden, Agedrup og Åsum vil have gavn af en læge tættere på, forklarer Metha Maul, mens hun krydser fingrene.

- Jeg håber inderligt, at der er gode, unge fremadstræbende praktiserende læger, som vil tage det her op som en udfordring.

Metha Maul håber, der er nogle unge læger, der har lyst til at gribe muligheden for at stable en praksis på benene i Vollsmose. (Foto: Lukas Bjerg Christiansen - DR Fyn)

Ikke jordens største udfordring

Et flertal i regionsrådet bestående af Radikale, Konservative, Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten mener, at der skal være en lægeklinik eller et sundhedshus i Vollsmose.

Men formanden for udvalget for det nære sundhedsvæsen, Bo Liebergren (V), er ikke selv tilhænger.

Der er et stort udvalg af dygtige læger i Odense, og afstanden på cirka fem kilometer fra Vollsmose til centrum er beskeden, mener han.

- Jeg synes måske ikke, det er jordens største udfordring, men det er klart, at når der er et flertal, der ønsker, at vi skal arbejde med en lægepraksis i Vollsmose, så bliver der arbejdet med det, siger Bo Liebergren.

Metha Maul, der bor i Vollsmose, er ikke enig med Bo Liebergren, for selv om der ikke er langt til byen, så er det ikke nemt at få en læge, forklarer hun.

- Mange af de her lægehuse har lukket for tilgang, og så er det jo lige meget, at der ikke er ret lang ind til Sankt Annæ Plads eller Vindeltorvet, for så skal man jo endnu længere ud.

Flere tidligere forsøg

Tidligere forsøg på at få lokket praktiserende læger til Vollsmose har slået fejl, og dette nye forsøg tror formanden for de praktiserende læger i Region Syddanmark, Jørgen Skadborg, heller ikke på.

- Det bliver interessant at se, om det kan lykkes at finde fire læger til det her projekt, når man tænker på, at sidst, der var udbud på normale vilkår, var der ikke nogen, der var interesseret i Vollsmose, mens der var læger, der ville byde større beløb for at få lov til at åbne en klinik i Odense, siger han.

Den største udfordring er manglen på speciallæger, mener Jørgen Skadborg.

Stillingerne bliver slået op i oktober, og Odense Kommune bidrager med en million kroner om året.

Det er endnu ikke afgjort, hvor pengene fra Region Syddanmark skal komme fra, men beløbet bliver i omegnen af en million kroner om året.