Vrede, frygt og frustration blandt naboer til nyt udrejsecenter: Jeg sætter mit hus til salg på tirsdag

Regeringen vil placere et udrejsecenter for kriminelle udviste asylansøgere på Sydlangeland.

Kim Hansen er nærmeste nabo til det kommende udrejsecenter ved Bagenkop. Nu vil han sælge sit hus. (Foto: Thomas Dinsen © DR Nyheder)

Nyheden om, at regeringen vil placere et udrejsecenter tæt på Bagenkop på Sydlangeland, vækker harme og frygt blandt naboerne til det kommende center.

Det gælder blandt andre Kim Hansen, som er nærmeste nabo til det nye udrejsecenter Holmegaard. Hvis det ikke var for bladene på træerne, kunne han se ned til det kommende center.

Han er rystet over nyheden og frygter for, hvad det kommer til at betyde for ham og området.

- Jeg er grædefærdig. Det er frygteligt, siger han.

Der har tidligere ligget et asylcenter i bygningerne, hvor der fremover skal være udrejsecenter. Og udsigten til at det denne gang er kriminelle udviste asylansøgere, de får som nabo, gør bestemt ikke humøret bedre.

- De kommer til at rende ud og ind. Det her er hårdføre kriminelle, så jeg frygter, at man kan få en kniv i maven, indbrud i huset, og at de stjæler vores ting. Jeg er generelt bare bange for, hvad der kan ske, siger han.

Derfor har han allerede taget kontakt til ejendomsmægleren, som kommer og kigger på hans hus på tirsdag.

- Men der er jo sikkert ikke nogen, som vil købe det, siger Kim Hansen.

Borgmester: Det er et problem

Borgmester i Langeland Kommune, Tonni Hansen, SF, ærgrer sig over også, at regeringen har valgt hans ø til at lave et nyt udrejsecenter. Og han forstår godt, at naboerne er så frustrerede, at de nu vil sælge deres hus.

- Det drejer sig om utryghed, og det er ikke en overreaktion. Folks følelser, de er ægte. Det er virkelig et problem, at vi hen over natten får den her afgørelse, siger Tonni Hansen.

Udrejsecenteret var egentlig planlagt til at være på den lille ø Lindholm, men det blev droppet efter massive protester. Så at det nu er Langeland, som skal være hjem for de afviste kriminelle asylansøgere, kan gå ud over både turisme og bosætning.

- Det vil være skadeligt for vores turistomsætning, som er væsentlig for Langeland, og det vil også være skadeligt for bosætningen, siger han.

Nabo: Nu skal vi til at låse døren

Det er 130 kriminelle, udviste asylansøgere og personer på tålt ophold, som fremover skal bo på centret, og her vil der døgnet rundt være seks betjente til at holde ro på centeret.

74-årige Erik Bøgh Christiansen har boet hele sit liv på Langeland. (Foto: Thomas Dinsen © DR Nyheder)

74-årige Erik Bøgh Christiansen har boet hele sit liv på Langeland, og han overvejer også at sælge sit hus.

- Jeg er både rasende og ked af det. Jeg troede, jeg skulle ende mine dage her, og det skal jeg åbenbart ikke, siger han.

Udrejsecentret er ikke et fængsel, og dermed vil de udvisningsdømte kriminelle på centret kunne rejse frit rundt, så længe de overholder deres meldepligt. Og udsigten til at have beboerne til at gå rundt i lokalområdet bekymrer Erik Bøgh Christiansen.

- Jeg tror ikke, de er fra den gode ende. Det er ikke sådan nogle, vi har behov for. Vi har før haft et center, og det er ikke noget for os. Overhovedet ikke, siger han.

Jette Jensen bor også op og ned ad det kommende udrejsecenter, og hvor hun plejer at lufte sin hund.

Jette Jensen er nabo til det kommende udrejsecenter ved Bagenkop, og hun har sammen med naboerne talt om at sælge huset. (Foto: Thomas Dinsen © DR Nyheder)

- Vi har tidligere haft flygtninge, og de troede, at det hele var deres. De gik i vore haver og gjorde som det passede dem, siger hun.

Derfor hilser hun heller ikke de nye naboer velkomne.

- Det er jeg slet ikke glad ved, for så skal vi jo til at låse døre og passe på alt det vi har stående. Det har vi ikke haft brug for før.

Lokalpolitiker: Det er uanstændigt

Beslutningen om at lægge udrejsecentret på Langeland får også politikerne op i det røde felt.

Kim Welcher sidder i kommunalbestyrelsen på Langeland for Dansk Folkeparti.

Han er vred over at placeringen af et nyt udrejsecenter ikke har været til debat.

- Man kan ikke være bekendt at trække det her ned over hovedet på folk, og at man ikke engang spørger de lokale og kommunalbestyrelsen - det er uanstændigt, siger Kim Welcher.

Han anerkender, at de kriminelle skal være et sted. Men løsningen er ikke at flytte dem fra Kærshovedgård i Midtjylland, hvor de bor i øjeblikket, og til Sydlangeland.

- Man bliver bare ved med at flytte det rundt, i stedet for at løse problemerne, hvor de er. De flytter det bare et nyt sted hen, for så er det løst her og nu. Og hvorfor skal det evig og altid være os i udkantsdanmark, som skal hænge på dem, siger Kim Welcher.

Udrejsecentret forventes at stå klar om et år.

FacebookTwitter