25-årig studerende: Jeg blev nødt til at melde mig hjemløs

Hvert år har København 10.000 nytilflyttere, og det er langt fra alle, der kan finde et sted at bo.

25-årige Ole Behnam-Esmailian var hjemløs i seks måneder. (© (c) DR)

Dyner og puder ligge hulter til bulter på sovesofaen på Hørhus Kollegiet på Amager. Her bor 25-årige Ole Behnam-Esmailian, men det har taget ham lang tid at finde en bolig.

- Efter jeg havde boet hos familie og venner i over et år, fik jeg nok. Så jeg gik ned på kommunen og meldte mig hjemløs, fortæller han.

Hver dag skulle han holde regnskab med, hvor han sov og efterfølgende aflevere oversigten til kommunen. Kommunen skulle nemlig holde øje med, at han ikke sov det samme sted hver nat. For hvis man sov samme sted i længere tid, ville han ikke gå under kategorien hjemløs.

I et halvt år var Ole Behnam-Esmailian hjemløs i København, efter han flyttede fra Odense, hvor han studerede.

- Jeg havde dårlig erfaring med private udlejere, og det var svært at finde noget troværdigt. Samtidig var jeg skrevet på meget lange ventelister til samtlige boligselskaber, siger han.

Der skal skaffes flere boliger

Ole Behnam-Esmailian er langt fra den eneste, der har problemer med at finde en bolig, der er til at betale. Derfor skal der også bygges flere billige boliger, understreger den socialdemokratiske overborgmester Frank Jensen.

- Boligpriserne har taget himmelflugt. Derfor er min plan, at der skal opføres 10.000 nye almene boliger inden år 2027. Og vi har sat penge af til de første 6000 boliger, siger han.

Konservatives gruppeformand i København, Jakob Næsager, erkender også, at det står grelt til med boligsituationen i København.

- Hvis man ikke har en bolig, så fungerer man ikke. Derfor duer det ikke, at unge bliver hjemløse. Derfor skal vi have flere arealer i spil til at bygge nye boliger, fx på Refshaleøen og andre industriarealer, siger Jakob Næsager.

Men indtil de nye boliger står klar, er boligproblemet ikke fjernet. Derfor kan det være en idé at se ud over de københavnske grænser, når man skal finde en bolig. Men for Ole Behnam-Esmailian var det ikke en mulighed.

- Jeg søgte bolig i forstæderne, men der var også grænser for, hvor langt jeg ville væk fra arbejde, studie og familie, siger han.

For Ole Behnam-Esmailian var det en fordel at melde sig som hjemløs, fordi han kom foran på boliglisterne, da han begyndte at studere.

- Det gjorde, at jeg fik en fordel på studieboliglisterne. Der gik kun halvanden måned, fra jeg begyndte at studere, til jeg havde tag over hovedet her på kollegiet, siger han.

I København er 28 procent af de hjemløse mellem 18 og 29 år.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.