5 år efter køb: Jagtvej 69 står stadig tom

Mens grunden for længst er solgt, så kniber det med at få realiseret planerne om at bygge på den grund, der tidligere husede Ungdomshuset på Jagtvej 69. Nu er planerne igen udskudt.

Fem år efter købet af den omstridte Jagtvej 69 ligger grunden stadig øde hen.

I snart fem år har Jagtvej 69-grunden stået gabende tom på Nørrebro, siden ejendomsselskabet Procasa i juli 2010 købte den omstridte grund, der tidligere husede Ungdomshuset.

Ifølge Procasa og medejer Carsten Houtved var det meningen, at lokalplanen skulle ligge klar i december. Men nu er den endnu engang blevet udskudt og forventes først at være på plads til august.

Men der skal der snart ske noget med Jagtvej 69-grunden, lyder det fra socialdemokraten Jonas Bjørn Jensen fra Københavns Rådhus.

Lovændring skal hele sår- Vi har set rigtig mange gange fra Procasa, at de har tegnet luftkasteller, og for mig, som medlem af borgerrepræsentationen, ser det tydeligt ud som om, der er tale om ren spekulation, siger han.

Derfor vil han arbejde for at få ændret loven, så kommuner nemmere kan reagere overfor spekulation af grunde.

- Det er jo ikke sådan, at man skal gå i gang med en byggekran, den dag man erhverver en grund. Men i tilfældet her med skal man kunne sige, at nu er tålmodigheden brugt op.

- Nu vil Procasa blive tvunget til at afhænde grunden til den samme pris, som de har købt den til, hvis ikke man kan fremvise en plan, for hvad der skal ske med grunden, siger han.

Hungrer efter handlingKøbenhavns Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell fra Enhedsliten, bakker op om Jonas Bjørn Jensens ønsker om, at man på Christiansborg ændrer på lovgivningen, så kommunerne ikke står magtesløse overfor eventuelle spekulanter.

- Jeg kan kun hilse forslaget velkommen, hvis det betyder, at han også kan få regeringen med på at sikre en bedre lovgivning i årene fremover, siger han.

Også naboerne til grunden kalder på handling. For det er på høje tid, at man får realiseret planerne om at bygge på grunden, lyder det fra Kim Christensen, der er nabo til grunden.

- Det er simpelthen for ringe, for nu har den ligget hen som tomt i mange år. Der er en byggeherre, der har en grund, og han har fået lov til at lave et byggeri, som er i overensstemmelse med de retningslinjer, der er for grundene her i området, så det er bare om at komme i gang, siger Kim Christensen. 

Lovændring har ingen gang på jordenMen en lovændring er helt ude i hampen, siger Flemming Steen Munch, Venstres medlem af Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg.

For selvom det er trist, at grunden stadig står uberørt hen, skal man ikke røre ved den frie ejendomsret, siger han.

- Alle andre steder end lige nøjagtig på Jagtvej 69-grunden er der jo ikke store problemer. Der kan godt være at man nogle steder trækker den for at se, om man kan opnå en større gevinst. Men sådan er markedet jo nu en gang bygget op, siger han.

Andre aktiviteter skal på banen

Også Jonas Bjørn Jensens partifælle, den socialdemokratiske gruppeformand på Københavns Rådhus Lars Weiss, afviser at ændre på ejendomsretten, men han så gerne, at man snart fandt en løsning for den tomme grund.

Vi har gode eksempler fra andre steder i byen, hvor grundejere har indgået et konstruktivt samarbejde med kommunen om at lade nogle midlertidige aktiviteter flytte ind på grunden. Det kunne være til nogle byhaver, og det vil jeg også opfordre til i denne her sammenhæng, siger han. 

I øjeblikket har aktivister etableret enkelte alternative byhaver på grunden, og dem har Procasa prøvet at komme i dialog med for at få en form for aftale - dog uden held.

Procasa har ikke ønsket at stille op til interview, før man har en konkret byggeplan at udtale sig om.

Facebook
Twitter