7.000 år gammel stenalderboplads fundet i København

Arkæologer har fundet pilespidser og menneskeknogler vedbyggeri af det nye Frihedsmuseet.

Den arkæologiske udgravning i forbindelse med byggeriet af Frihedsmuseet har afsløret en boplads, der stammer fra omkring år 5.500 f.Kr. (Foto: Klaus Sidenius Hvid)

Spor efter de allerførste københavnere er fundet i forbindelse med byggeriet af det nye Frihedsmuseet ved Kastellet i København.

Det er dog ikke rustne Christiania-cykler eller halvt nedbrudte cortado-kopper, der er dukket op af mulden, men derimod pilespidser og et par menneskeknogler, som arkæologer fra Københavns Museum har fundet.

Eksperterne vurderer, at bopladsen er 7.000 år gammel. I løbet af de seneste 100 år har man i København kun fundet 4-5 stenalderbopladser.

Arkæologerne håber, at fundet kan lære os noget om, hvor og hvordan mennesker bosatte sig i området, før det blev til København. De forskellige jordlag kan desuden fortælle, hvordan kystlinjen har flyttet sig.

Det er fundet af pilespidserne, der fortæller eksperterne, at fundene stammer fra Kongemosekulturen, som hører til i perioden 6.400-5.400 f.Kr. (Foto: Camilla Haarby Hansen / Københavns Museum)

Kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld (Å) glæder sig på københavnernes og historiens vegne.

- Bopladserne gør os klogere på undergrunden og på, hvordan man har levet, boet og flyttet sig for mange tusinde år siden. Det har med andre ord en enorm historisk værdi, ikke bare i københavnsk men i national kontekst, siger han i en pressemeddelelse.

Københavns Museum er færdig med undersøgelserne på byggepladsen, og genstandene fra bopladsen er nu i arkæologernes varetægt.

Fundet har ikke betydet forsinkelse for byggeriet af det nye Frihedsmuseet, der ventes at stå færdigt i det første halvår af 2019. Museet skal erstatte den forhenværende Frihedsmuseet, der nedbrændte i 2013.

Facebook
Twitter