90.000 lever uden bad og toilet i lejligheden

Lejligheder landet over lever ikke op til moderne krav om bad og toilet. Særligt i København må mange ud på bagtrappen for at gå på toilettet eller en tur i kælderen for et brusebad.

90.000 lejligheder i Danmark er så utidssvarende, at beboerne skal en tur ned i kælderen for at komme på toilettet eller i bad. (Foto: © Maria Larsen, Arkivfoto)

Beliggenheden er god, og lejligheden er billig. Men så må man affinde sig med, at man skal ned fra 5. sal og krydse vejen for at komme i bad.

En ny undersøgelse viser, at 90.000 danske boliger er utidssvarende, skriver Jyllands-Posten.

De manglende sanitetsforhold er virkeligheden for mange danskere. Alene i København mangler næsten 25.000 boliger enten bad og toilet eller køkken.

Nogle af dem mangler flere ting, viser en kortlægning, KL's Nyhedsbrev Momentum står bag. Baggrunden er Københavns mange ældre lejligheder.

- Det hænger sammen med, at vi har mange ældre lejligheder og de er ikke oprindeligt blevet udstyret med de badefaciliteter, vi ville kræve i dag, siger boligforsker og lektor Morten Skak. 

Flest boliger i København uden bad

Det er særligt i København, at mange må ud på bagtrappen for at gå på toilettet, eller tage håndklædet under armen og et smut på badeanstalt, når man trænger til et skyl.

- Vi har lejligheder og huslejeregulering, og for nogle ejere er det for stor en mundfuld at renovere så voldsomt, at vi kommer ud af huslejereguleringen.

- Det betyder, at de lader det  blive som det er, og det betyder blandt andet, at der mangler et bad, siger Morten Skak.

Han understreger, at det for nogle beboere kan være en bevidst prioritering at leve uden bad i lejligheden.

- Det er meget, og det bør selvfølgelig med tiden og helst hurtigst muligt fjernes. Men man skal selvfølgelig også huske, at de lejligheder ikke koster meget, så nogle har den prioritering, at de er glade for den meget lave husleje, og så lever de med de manglende faciliteter, siger Morten Skak.

Badet skal planlægges

Teis Voldstup bor i en lejlighed uden bad på Jærgersboggade på Nørrebro. Og de sparede badeforhold kræver, at badet nøje bliver planlagt. Han tager for eksempel altid bad, når han har været henne og træne eller dyrket en anden form for sport.

Teis Volstrup har dog vænnet sig til de alternative badeforhold og forklarer, at der er så stor rift om lejlighederne i København, at manglen på bad er prisen for god og billlig beliggenhed.

- Det er svært at finde bolig. Jeg var heldig at finde en lejlighed, jeg var glad for. Der er ikke noget bad, men det må man tage med. Så bor jeg til gengæld billigt, siger Teis Volstrup.