Ældre er moderne og gider ikke sidde som en grå masse på plejehjemmet

Det nyåbnede regnbueplejehjem i København er seneste skud på stammen af profilplejehjem til ældre, der ikke står stille.

Regnbueflaget symboliserer LGBT-personer, som er homo, bi- og transseksuelle. Gruppen har nu sit eget plejehjem i København, som det første sted i Danmark. (Foto: Peter Bye Andersen - P4 København)

København har med sit regnbueplejehjem for homo- og transkønnede åbnet sit sjette profilplejehjem.

Dermed kan ældre springe med på den individualisering, som rammer samfundet:

- Det har at gøre med en bredere udvikling i Danmark, og samtlige af vores institutioner bliver individualiserede. Tænk på børnehaver, folkeskoler og uddannelser. Det er sjældent, at skoleelever får udstukket denne samme lærebog, og så skal de bare lære efter den. Den udvikling er nu nået til plejehjemmet, siger fremtidsforsker Anne Dencker Bædkel.

Helge på 82 vil have fest

Regnbueplejehjemmet er den første af sin slags i Danmark, og henvender sig altså til seksuelt orienterede minoriteter.

For Helge Madsen på 82 år handler det om at være åben om sin seksualitet og have en fest:

- Det vil blive mere naturligt at snakke sammen om et emne, som folk måske skammer sig over. Men det bliver mere aktuelt, siger plejehjemsbeboeren.

Helge Madsen på 82 år er beboer på regnbueplejehjemmet på Nørrebro i København. (Foto: Peter Bye Andersen - P4 København)

Ældre vil også være moderne

Individualisering har ingen alder, mener Anne Denckel Bædkel fra Center for Fremtidsforskning:

- Ældre vil gerne udvikle sig selv. De vil gerne stritte imod betegnelsen ældre og siger "Jeg er i hvert fald ikke gammel". Ældre mennesker er også moderne. De er ikke en del af stor grå masse, som sidder på plejehjemmet og keder sig, siger fremtidsforskeren:

- Der er et fokus på, at man kommer til at have plejehjem, som er anderledes og fokuserer på de ældre, som vil udvikle sig og har lyst til at dyrke deres interesse, selvom de er gamle.

Fodbold- og strikkeplejehjem usandsynlige

På trods af tendensen med flere tematiske eller profilerede plejehjem, skal vi heller ikke blive for opdelte, siger Anne Dencker Bædkel:

- Vi kommer ikke til at se deciderede fodbold- eller strikkeplejehjem. Så kommer vi også til at være lidt for opdelte. Jeg tror, at de fleste godt kan lide at tale med nogen, som har alle mulige andre interesser. Så diversitet er også godt, siger fremtidsforskeren.

Regnbueplejehjemmet ligger på Nørrebro i København i De Gamles By.