Ældre i Hørsholm skal sove fire uger i samme sengetøj

Der bliver længere mellem de rene pudevår, lagener og dynebetræk hos 300 ældre i Hørsholm Kommune, fordi kommunen skal spare på hjælpen.

Der bliver længere mellem udskiftningen af sengetøjet hos en gruppe ældre i Hørsholm, når kommunen sparer på hjælpen.

Der kommer til at gå dobbelt så mange uger, før ældre i Hørsholm Kommune kan falde i søvn til duften af rent sengetøj.

Som led i en spareplan har kommunen vedtaget, at de ældre borgere skal have skiftet sengetøj hver fjerde uge mod tidligere hver anden uge, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Beslutningen om at spare på udskiftningen af de ældres pudevår, dynebetræk og lagener blev truffet af et stort flertal.

Besparelser er svære at komme udenom

Selvom der var enighed om spareplanen, var beslutningen ikke rar, erkender Thorkild Gruelund (C), der er formand for Social- og Seniorudvalget i Hørsholm Kommune:

- Jeg bryder mig ikke om det, for sengelinned er meget tæt på personlig pleje, men for at få pengekassen til at stemme, skal der spares, siger han.

I alt 300 ældre bliver påvirket af de nye regler, der ifølge Thorkild Gruelund senere kan ændres, men kun under forudsætning af, at besparelsen så kan hentes et andet sted i ældreplejen.

Uværdig behandling af ældre

Kommunens sparemanøvre har mødt kritik fra blandt andet fra Ældre Sagen, der mener, at det er uværdigt for de ældre at skulle sove i det samme sengetøj en måned ad gangen.

- Vi kan ikke forstå, at man træffer den her beslutning, siger chefkonsulent i Ældre Sagen Olav Felbo, der har en klar besked til Hørsholms politikere:

- Lad være at tage hjælpen fra de mennesker, der er fuldstændigt afhænginge af den, så de kommer til at leve under uværdige forhold, siger han.