Ældre Sagen: Nyt tilsyn går ud over de ældre

Under de seneste tilsyn fandt man farlige fejl på hvert andet plejehjem. Men nu skal der skæres i de faste tilsyn.

Sikkerheden for beboerne på landets plejehjem halter. Alligevel vil et bredt flertal i Folketinget nu skære kraftigt i de faste tilsyn med plejehjemmene. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Halvdelen af landets plejehjem laver så alvorlige fejl, at det kan udgøre en risiko for beboerne. Det var den samlede konklusion efter embedslægernes seneste tilsynsbesøg på 719 danske plejehjem.

Derfor møder det skarp kritik fra Ældre Sagen, at et bredt flertal i Folketinget nu vil skrotte de faste tilsyn med plejehjemmene.

- Der sker rigtigt mange fejl på plejehjemmene. Så vi ser hellere, at der fortsat kommer uanmeldte tilsyn på plejehjemmene en gang om året, siger Margrethe Kähler, chefkonsulent i Ældre Sagen.

- Det er for løst og tilfældigt, hvis man kun kommer ud, når man selv bliver opmærksom på kritisable forhold, siger hun.

"Det er for løst og tilfældigt, hvis man kun kommer ud, når man selv bliver opmærksom på kritisable forhold."

Margrethe Kähler, chefkonsulent i Ældre Sagen.

Problemer med medicinhåndtering

Beslutningen om at droppe de faste plejehjemstilsyn er et resultat af det nye risikobaserede tilsyn skal træde i kraft fra 2017.

Bag beslutningen står Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, SF og Det Konservative Folkeparti.

Aftalen betyder, at man fremover vil fokusere tilsynsressourcerne mod de behandlingssteder, hvor Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, at der er en særlig risiko i forhold til patientsikkerheden.

Ifølge en pressemeddelelse fra sundhedsminister Sophie Løhde (V) skal det nye tilsyn blandt andet fokusere på medicineringsfejl.

Men netop fejl medicinhåndteringen var under de seneste tilsyn et problem på ni ud af ti plejehjem i hovedstadsområdet. Det viser en gennemgang, som P4 København har lavet af rapporterne fra de seneste tilsyn på 151 af hovedstadens plejehjem.

På 54 af de 151 plejehjem fandt tilsynet i øvrigt fejl, der var så alvorlige, at de udgjorde en fare for beboerne.

- Ikke tid til eksperimenter

Med det i tankerne er man hos Ældrerådet i København Kommune ikke begejstrede over udsigten til at vinke farvel til de faste tilsyn. Her peger formand Kirsten Nissen på, at netop fejl i medicineringen er et stort problem.

- Vi mener, at problemet er så alvorligt nogle steder i Københavns Kommune, at vi har rejst det over for kommunens omsorgsudvalg.

- Vi er i en situation, hvor jeg ikke mener, at man skal eksperimentere med det her. Vi er nødt til at have en løbende opfølgning for at sikre, at medicineringen og patientsikkerheden er i orden, mener Kirsten Nissen.

"Vi er nødt til at have en løbende opfølgning for at sikre, at medicineringen og patientsikkerheden er i orden."

Kirsten Nissen., formand for ældrerådet i København

Kan have alvorlige bivirkninger

Hos foreningen Pårørende i Danmark understreger formand Marie Lenstrup vigtigheden af at opretholde et fast tilsyn på landets plejehjem.

De fejl, der sker på plejehjemmene, kan nemlig have alvorlige konsekvenser.

- Mange pårørende til for eksempel parkinsonpatienter fortæller om medicineringsfejl. Man får dagmedicinen om natten, eller man får den ikke på det rigtige tidspunkt. Det kan betyde, at patienterne hverken kan gå, stå eller tænke, fortæller hun.

- Det kan have store bivirkninger. Så snart de får den korrekte medicin, er det okay igen, men det er virkelig alvorligt for livskvaliteten, forklarer Marie Lenstrup.

SF: Aftale er markant styrkelse

Med den nye tilsynsaftale bliver plejehjemmene placeret i en kategori. Fremover vil kun ti procent af behandlingsstederne i den kategori få et årligt tilsyn.

Alligevel lover Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt, at man vil føre tilsyn, der hvor fejlene sker.

- Hvis et plejehjem laver medicineringsfejl, så vil man blive ved med at føre tilsyn, indtil der er rettet op, lover Liselott Blixt.

- Men i hovedstadsområdet har man fundet fejl i medicinhåndteringen på ni ud af ti plejehjem. Vil man med denne her aftale kunne føre tilsyn med dem alle sammen?

- Alle plejehjem, som har lavet fejl, der udgør en risiko for borgerne, skal have et tilsyn. Uanset om det er 100 procent, siger Liselott Blixt.

Hos SF er sundhedsordfører Jonas Dahl glad for aftalen om det nye tilsyn, som han kalder "en markant styrkelse".

- Jeg er faktisk glad for, at vi fik det forhandlet op til ti procent, for der var en række partier, der mente, at det var færre, der skulle have tilsyn, siger Jonas Dahl.

Han påpeger, at der vil blive tale om en vurdering, og at der derfor godt kan blive flere tilsyn, end der er i dag.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.