Ældre venter for længe på plejebolig i flere hovedstadskommuner

Ikke alle kommuner i hovedstadsområdet lever op til kravet om at finde en plejebolig inden for tidsfristen på to måneder.

Flere ældre venter længe på at få en plejebolig, selvom kommunerne er forpligtede til at finde en inden for to måneder. Arkivfoto. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Når man som ældre borger ikke længere selv har kræfter til at passe huset, så bliver flere skrevet op til en plejebolig.

Siger kommunen god for, at man som borger kan få en plejebolig, må der derfra kun gå to måneder, før man kender sin nye adresse.

Men det er langt fra alle kommuner, der kan leve op til det krav.

Seks ud af ti kommuner, P4 København har ringet til i hovedstadsområdet, overskrider den såkaldte plejeboliggaranti.

Og det er bekymrende, lyder det fra Nina Bruun, der er konsulent med ansvar for plejehjem hos Ældre Sagen.

- Når man bliver faciliteret til en plejebolig i dag, så er det fordi, man har et behov. Der er selvfølgelig en grund til, at den her garanti er her, og derfor skal den overholdes, siger Nina Bruun.

Derfor opfordrer hun kommunerne til at lave nogle langsigtede løsninger.

- Kommunerne har simpelthen en forpligtelse til at være på forkant og holde øje med den demografiske udvikling, siger Nina Bruun og fortsætter:

- Kommunerne skal sikre, at der er plejeboliger nok - også til den større gruppe af ældre med et plejeboligbehov, der kommer.

- Vi har været for sent på den

Én af de kommuner, der har overskredet den såkaldte plejeboliggaranti, er Solrød Kommune. Her har man lige nu 27 borgere på venteliste - og ud af dem har 18 stået derpå i længere tid end de tilladte to måneder.

Og det er ikke godt nok, erkender Ivar Haugaard-Hansen fra Venstre, der er formand for social- og sundhedsudvalget i Solrød Kommune.

- Det er ikke godt, og derfor gør vi også noget ved det.

Ivar Haugaard-Hansen siger, at man har været lidt for sent på den i forhold til at finde boliger til dem på ventelisten - men han understreger, at der nu er en løsning på vej.

- I december tager vi en stor udvidelse af vores plejecenter Christians Have i brug, som giver flere pladser, så vi har plads til både de 18, hvor ventetiden er overskredet, og de resterende på ventelisten, siger han.

Udover Solrød Kommune har også Gribskov-, Rødovre-, Glostrup-, Ishøj-, og Albertslund overskredet plejeboliggarantien.

Går ud over de pårørende

Det går ikke kun ud over de ventende borgere, når kommuner overskrider plejeboliggarantien - det går i høj grad også ud over de pårørende.

Sådan lyder det fra direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen.

- Når en kommune ikke længere kan passe, hjælpe og behandle en patient med demenssygdom i patientens eget hjem, så er det jo de pårørende, der må gøre det.

Ifølge Nis Peter Nissen er det meget ofte dem med demenssygdom, der må vente for længe på en plejebolig. Og så er det de pårørende, der står tilbage med opgaven.

- Vi ved, at de pårørende bliver belastet især i den periode op til, at man skal flytte på plejehjem, siger Nis Peter Nissen og fortsætter:

- Så her vil det være en ekstra og yderligere belastning af de pårørende, som kan være ganske alvorlig.

Facebook
Twitter