'Alt for utrygt': Mor og forening vil have udsat tidlig skolestart

Flere kommuner har udskudt starten på grund af corona, mens man fastholder på Frederiksberg.

Christina Sylvest Noers søn, Carl, skal starte i SFO den 1. maj. Men det er hun utryg ved, da coronakrisen spænder ben for en god opstart, mener hun. (Foto: Kamilla Mærsk © (c) DR)

Skoletasken er indkøbt. Det samme er madkassen og drikkedunken.

Den 1. maj er nemlig tidlig skolestart for Christina Sylvest Noers søn, Carl, når han skal i SFO på Frederiksberg.

Her skal han starte sammen med de mange andre børn, som skal i børnehaveklasse efter sommerferien, og som derfor skal snuse lidt til, hvad det vil sige at gå i skole og SFO.

Men hvad der længe har været en glædens dag er nu vendt til bekymring.

Den tidlige SFO-start med de mange coronarestriktioner er nemlig alt for utryg for de børnehavebørn, der nu skal til at være skolebørn, mener Christina Sylvest Noer.

- Jeg frygter, at der er alt for få hænder til at bakke op om de her børn, der skal starte et helt nyt sted. Der er rigtig mange

restriktioner
, som der skal være lige nu, men det påvirker børnene socialt og læringsmæssigt, siger Christina Sylvest Noer.

Hun kan godt forstå, at der bliver nødt til at være coronarestriktioner som afstand, håndvask og mindre forældredeltagelse, men mener, at kommunen af den grund burde udsætte SFO-starten, som andre kommuner har besluttet sig for at gøre.

Den samme utryghed som Christina Sylvest Noer mærker, har Børnehaveklasseforeningen også.

- Det er synd, at man lader børn få et skift nu. Alle ved, at trygge omgivelser er rigtig vigtige, og det er ikke det, vi kan tilbyde børnene lige nu, siger Pia Jessen, der er formand for foreningen, som hører under Danmarks Lærerforening.

Alle kommuner bør derfor udsætte den tidlige skolestart, mener foreningen.

DR
har talt med flere kommuner, som til dels er enige i foreningens holdning. De har derfor valgt at udsætte deres tidlige skolestart - de fleste med to til fire uger, mens andre skubber det til på den anden side af sommeren.

Blandt de sjællandske kommuner der har valgt at udsætte starten er Helsingør, Hvidovre, Høje-Taastrup, Albertslund, Faxe, Ringsted, Sorø og København.

- Vi vil sikre, at børnene får så godt et forløb som muligt, og at de har tid til afsked med børnehaven, siger Jesper Christensen (S), børne- og ungdomsborgmester i København, om udskydelsen af den tidlige skolestart i København.

'Det skal nok blive en tryg opstart'

På Frederiksberg fastholder man den tidlige indslusning til skolelivet for de kommende børnehaveklasseelever.

Opstarten skal nok blive både tryg og god, siger borgmester Simon Aggesen (K).

- Det er vores helt klare overbevisning, at de bedste rammer skaber vi den 1. maj, og det er vi fuldstændig dedikerede til. Vi skal nok sikre, at også forældrene bliver trygge ved, at vi tager imod deres børn på den bedste måde, siger han.

Men Christina Sylvest Noer er ikke så sikker på, at hun bliver overbevist.

- Når børnene skal holde sig meget fra hinanden, frygter jeg det kommer til at få stor betydning for deres kommende skoleliv og deres relationer til hinanden, siger hun og fortsætter:

- Mange af de her børn har gået det samme sted i vuggestue og i børnehave, fordi institutionen er integreret. For de børn er det her helt nyt, og de er helt grønne. Jeg ville ønske, at kommunen ville se tiden mere an, som andre kommuner gør, siger hun.

Men datoen står fast ifølge borgmester Simon Aggesen, og derfor arbejdes der hårdt i kommunen på at finde løsninger, der skal skabe tryghed under coronakrisen.

- Det er helt sikkert, at forældrene vil opleve det anderledes. Vi skal være mere kreative i forhold til at sikre, at forældrene kan aflevere deres børn trygt og ordentligt, og at de også kan blive inddraget. Men det bliver på en anden måde, siger han.

På kortet herunder kan du se, hvordan din kommune normalt sender børnehavebørn i tidlig skolestart. Flere kommuner har, som det fremgår i artiklen, i år valgt at rykke datoen:

Facebook
Twitter