Alternativet om romaproblem: Vi kan ikke straffe os ud af fattigdom

Problemet med udenlandske hjemløse i København løses ikke ved at skærpe straffen for tiggeri, mener Alternativet.

Det hjælper ikke at smide fattige, udenlandske hjemløse i fængsel, lyder det fra Alternativet. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Afkriminaliser tiggeri, opret et transithus for udenlandske hjemløse og giv gratis adgang til offentlige toiletter.

Sådan lyder blot nogle af forslagene fra Alternativet efter de seneste ugers debat om udenlandske hjemløse, der tigger og skaber utryghed i København.

Der er nemlig behov for en helt anden tilgang til udenlandske hjemløse, siger Rasmus Nordqvist, politisk ordfører for Alternativet.

- Der er en masse symbolpolitik, der får os til at fremstå handlekraftige, uden at vi gør noget ved det her og de forskellige grupper mennesker, det drejer sig om, siger han.

Det er kun to uger siden, at regeringen kom med et forslag, der skal fordoble og skærpe straffen for utryghedsskabende tiggeri fra syv dages betinget fængsel til 14 dages ubetinget fængsel.

Men fængselsstraf og bøder er ikke den rette løsning, siger Rasmus Nordqvist (Å).

- Vi kan ikke straffe os ud af fattigdom. Det er dyrt at smide folk i fængsel, og i stedet kunne man bruge pengene på for eksempel transitprogrammet i Københavns Kommune, som er bedre og billigere, siger han.

Både overborgmester Frank Jensen (S) og socialborgmester Jesper Christensen (S) i København sagde så sent som i sidste uge, at de gerne så, at staten bidrager til kommunens såkaldte transitprogram, der blandt andet hjælper de hjemløse med at rejse tilbage til deres hjemland.

Det kunne der være råd til, hvis regeringen droppede deres forslag om at skærpe straffen for tiggeri, siger Rasmus Nordqvist (Å).

- Vi ved, regeringen har vurderet, at deres lovforslag vil koste otte millioner kroner, og der siger vi, at de otte millioner kan bruges meget bedre blandt andet ved at støtte transitprogrammet, siger han.

Facebook
Twitter