Amager Fælled bliver ryddet for 300 år gamle kanonkugler og granater

Foreløbig er der fundet 130 stykker gammel ammunition, som bliver fjernet og sprængt.

Kanonkugler, mortergranater og andet gammelt krudt er blevet gravet op fra Amager Fælled, som i gamle dage var skydeterræn. (Foto: Henrik Færch- Damasec)

Byggeriet rykker længere ud på Amager, og med øens 300 år lange historie som skydeskive skal der nu ryddes op.

1.334 genstande skal fjernes i et område på 3,5 hektar, hvor man siden Christian 4. og helt frem til 1960'erne har affyret våben og kanoner fra blandt andet Københavns volde og flådens skibe.

Indtil videre er der i denne oprydning fundet 130 gamle stykker ammunition.

Billedet viser et udsnit af Amager Fælled og de 1334 genstande, som skal fjernes (Foto: Damasec)

Det er ikke farligt at gå på Amager Fælled

Det er firmaet Damasec, som står for at rydde fælleden i jordens øverste 80 centimeter, så der kan blive gjort klar til mere byggeri på egnen.

Man skulle måske tro, at ammunitionen er farlig for forbipasserende, men det kan direktøren for Damasec berolige med, at den ikke er:

- Granaterne farer ned i jorden, så hvis de ikke detonerer, som de skal, ligger de der trygt og godt og venter på at blive samlet op, siger direktør Henrik Færch.

Forsvaret sprænger ammunition i dag

I dag vil en del af de fundne granater blive sprængt af Forsvaret. Sprængningerne er dog ikke noget, som naboer vil høre det store til.

Til gengæld må de finde andre veje til cykel- og gåturen:

- Vi laver ikke så meget bum herude. Vi har afspærret området, så man ikke kan komme herind, mens vi arbejder, og så kommer Forsvaret og sprænger dem enkeltvis, så vi får så lidt metalforurening som muligt, siger direktør Henrik Færch.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter