Flere mandehænder i blandt andet hjemmeplejen. Det var en af ambitionerne, da Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København satte sig et ligestillingsmål for 2014.
Mindst 20 procent - altså hver femte - af de ansatte i forvaltningen skulle være mænd, når året var omme. Men det mål har været lige ambitiøst nok, erkender Sundheds- og Omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).
- Vi har måske troet, at det handlede om at slå stillingerne op på en anden måde, men det handler i bund og grund om, at der ikke er nok mænd, der søger ind på uddannelserne, og dermed er der heller ikke nok til at søge jobbene, siger hun.
Går stadig efter ligestilling
Det faktiske tal viser, at 16,8 procent af forvaltningens 8100 medarbejdere nu er mænd. Det er stadig vigtigt at gå efter mere ligestilling i personalesammensætningen, fordi mænd i eksempelvis ældreplejen kan tilbyde noget andet end kvinder.
Så nu skal indsatsen ændres, for det er muligt at hyre flere mænd. Blandt andet i Kommunens Center for Kræft og Sundhed, der ville have flere mænd til at komme til genoptræning. Her har det vist sig, at en målrettet indsats kan hjælpe.
- Her er vi gået bevidst efter at ansætte flere mandlige fysioterapeuter, hvilket er lykkedes. Det har fået flere mænd til at melde sig til behandlingen, så den målrettede indsats virker. Den går bare lidt langsommere, end vi havde regnet med, siger Ninna Thomsen.
Forsker: En lille succes
I seneste redegørelse fra Ligestillingsministeriet om kommunernes ligestillings-indsats ligger Københavns Kommune i toppen. Sundheds- og Omsorgsforvaltning er indtil videre den eneste kommunale forvaltning i landet, som har deciderede ligestillings-måltal.
Selvom målet om mere ligestilling ikke er nået helt, var det et godt forsøg, siger Karen Sjørup, som er lektor på Roskilde Universitet og forsker i ligestilling.
- Det er rigtig godt, at man har lavet en målsætning, og jeg synes også, at man kan notere sig en lille succes med de knap 17 procent mænd, siger hun.