Andelsboligforeninger skovler gebyrpenge ind: Indkasserer op til 225.000 kr. ventelister

Man kan godt få fornemmelsen af, at det er blevet en selvstændig indtægtskilde, lyder kritikken.

Når en andelsbolig i København bliver sat til salg er det ofte en fra ventelisten, der ender som ny ejer. En venteliste man som ejer kan have betalt en del til i gebyrer. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

At stå i kø til en andelsbolig kan være en dyr fornøjelse.

Det viser en stikprøve DR P4 København har lavet blandt 21 andelsboligforeninger i København.

Hver især tager de et gebyr på mellem 50 og 500 kr. for at stå på venteliste - uanset om man har udsigt til at få en bolig eller ej.

Og det betyder, at foreningerne hvert år kan indkassere mellem 7.000 og helt op til 225.000 kroner på ventelisterne.

Den slags beløb møder kritik fra Forbrugerrådet Tænk.

- Man kan godt få fornemmelsen af, at det ikke bare dækker administration, men at det er blevet en selvstændig indtægtskilde. Og det synes jeg ikke er i orden, siger Vagn Jelsøe, der er vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk.

En af de andelsboligforeninger, der tager et gebyr for at stå på venteliste, er Ab Jæger på Nørrebro i København.

Her koster det 200 kr. at stå på venteliste. I maj havde listen 1125 medlemmer, hvilket svarer til, at foreningen kan indbringe 225.000 kr årligt i ventelistegebyrer.

Og det mener Kim Boesen, som er formand for foreningen, er rimeligt.

- 200 kr. om året er en ganske normal takst for at stå på listen. Jeg synes det er rimeligt, at dem der står på listen, er dem der betaler for administrationen, siger han.

Men Vagn Jelsøe frygter, at andelsboligforeningerne udnytter manglen på billige boliger i København, til at tjene penge.

- Der er rigtig mange mennesker, der gerne lader sig skrive op rigtig mange steder, og som klynger sig op på det håb om, at en af dem giver gevinst, siger han.

Men den slags spekulerer Kim Boesen og Ab Jæger ikke i.

- Det kan godt være, at den skaber et overskud, men så går det til drift. Vi spekulerer ikke i, at vi skal have et overskud, siger han.

Brancheforening: Ingen grund til at lave om på gebyrer

Hos brancheorganisationen Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, Abf mener man ikke, at der er grund til at føre kontrol med, at foreningerne ikke tjener penge på gebyrerne.

Andelsboligforeningerne kan tage lige så høje gebyrer for at stå på ventelisten, som de har lyst til, siger Jan Hansen, der er administrerende direktør i Abf.

- Det er op til foreningen selv at finde ud af, hvad der skal til af gebyrer for at få dækket de omkostninger, der måtte være, siger han og fortsætter:

- Gebyrer tjener et formål. Det sikrer, at dem der står på listen stadig er aktive og er interesserede i at få en bolig i den her forening, siger han.Billedet er ændret, da det tidligere billede var fra en andelsboligforening, der ikke har ventelister.

Facebook
Twitter