Andreas Mogensens rumkapsel udstillet på museum: Det er utroligt at se den igen

Danmarks Tekniske Museum udstiller Soyuz-kapslen, som bragte Andreas Mogensen ud i rummet.

Der er landet et stykke Danmarkshistorie i Helsingør.

Nemlig rumkapslen, som sendte Danmarks første astronaut Andreas Mogensen ud i verdensrummet.

Og for astronaut Andreas Mogensen er det et glædeligt gensyn.

- Sidst jeg så den, var da jeg forlod rumstationen i 2015, så at se den her i Helsingør er utroligt. Jeg er rigtig glad for, at det er lykkedes dem at få fat i kapslen, siger Andreas Mogensen.

Selvom det var en af hans største oplevelser, var opholdet i den lille kapsel er ikke det mest komfortable.

- Den er ikke særlig stor, så for tre fuldvoksne mænd er der ikke meget plads. Og så er man spændt fast med sikkerhedsbælter, så man kan ikke bevæge sig, og sidder i en slags fosterstilling med knæene helt oppe på brystet, fortæller Andreas Mogensen.

Rumkapslens tur til Danmark
  • Andreas Mogensen var på en ti dage lang mission til Den Internationale Rumstation ISS i september 2015. Han blev den første dansker i rummet.
  • Hans opgave var at bytte et Sojuz-fartøj ud med et andet på rumstationen ISS. Det skete, så to astronauter kunne opholde sig et helt år på rumstationen. Sojuz-fartøjet bruges til at rejse til og fra ISS.
  • Under opholdet lavede Andreas Mogensen forskellige forsøg og eksperimenter i forskningsøjemed.
  • Kulturminister Mette Boch (LA) kalder udstillingen af rumkapslet for 'et scoop'.
  • Museet har fået hjælp af Danmarks ambassade i Rusland til at få fingre i rumkapslen, ligesom Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har støttet projektet økonomisk.

Fra i dag af kan man se rumkapslen med navnet ”Soyuz TMA-18M” i udstillingen "rummet tur retur" på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør.

- Nogle genstande er bare helt fantastiske. At stå her med en genstand, der har været helt ude i rummet og tilbage igen. Det er stort, siger museumsinspektør Torkil Adsersen.

To års arbejde

Det har taget to år for Danmarks Tekniske Museum at bringe rumkapslen ind i museets samling.

Det skete i et samarbejde med Danmarks ambassade i Rusland, astronaut Andreas Mogensen og russiske og danske samarbejdspartnere.

Det har blandt andet betydet adskillige rejser for museets ansatte til Rusland for at kigge på rumkapslen og sikre, at det var den rigtige.

- Det har taget rigtig lang tid og det har været en ret interessant proces, siger Torkil Adsersen.

Museet åbner kl. 12.00 i dag for gæster, og Andreas Mogensen kan godt forstå, hvis der vil komme en del interesserede børn og se på kapslen, der bliver en fast del af museets udstilling.

- Jeg har altid selv været fascineret af rumfart. Jeg husker som barn, at det var det, jeg fandt mest spændende af alt. Så at især børn og unge er fascineret af rumfart, det forstår jeg sagtens, siger Andreas Mogensen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.