Anmeldelser af voldtægter stiger voldsomt

Antallet af anmeldte voldtægter er tæt på fordoblet i Region Hovedstaden.

Flere kvinder er begyndt at anmelde overgreb, lyder forklaringen på stigningen fra Det Kriminalpræventive Råd. (© Colourbox)

Langt flere henvendte sig til politiet med en voldtægtsanmeldelse i slutningen af 2015 end tidligere.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik blev der anmeldt 53 voldtægter i Region Hovedstaden i sidste kvartal af 2015. Det er næsten dobbelt så mange som et normalt kvartal, hvor der typisk bliver anmeldt 25-30 voldtægter.

Stigningen betyder dog ikke, at der er sket flere voldtægter. Det dækker snarere over, at flere ofre er begyndt at anmelde overgrebene, siger analytiker i Det Kriminalpræventive Råd, Jon Lund Elbek.

- Det kan dække over, at der er en øget anmeldelsestilbøjelighed. Det vil sige, at flere anmelder, at de er udsat for voldtægt eller overgreb, siger han.

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd har flere oplysningskampagner og øget mediebevågenhed fået ofrene til at henvende sig. Samtidig har politiet ændret praksis for voldtægtsanmeldelser, siger vicepolitiinspektør i Københavns Politi, Jens Møller.

- Vi har fokus på anmeldelser af voldtægtssager, og vi har generelt opfordret vores efterforskere til at tage henvendelser om voldtægter seriøst. Det har været med til, at tallene er steget i en periode, siger han.

Justitsminister Søren Pind (V) lancerede i går en voldtægtspakke med særligt fokus på ofrene for voldtægt.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.