Ann Sofie fødte sine børn på stuegulvet: 'Det var det eneste rigtige for mig'

Stadig flere kvinder vælger at bytte fødegangen ud med en fødsel i hjemmet.

- For mig var det vigtigt at give mig selv de bedste betingelser for at skabe ro i fødslen, siger Ann Sofie Bækgaard om sin hjemmefødsel. (Foto: (Screenshot) © (c) DR)

Der ligger en topmadras på gulvet i Ann Sofie Bækgaards hjem i Søborg. Den er indkøbt til lejligheden og er akkompagneret af gamle håndklæder og lagener.

På madrassen ligger Ann Sofie Bækgaard, hun er dybt koncentreret om veerne, mens hendes mand aer hende og giver hende vand fra en lyserød drikkedunk.

Til stede er også en jordemoder. Tre en halv time efter fødslen gik i gang, føder Ann Sofie Bækgaard sin datter Augusta. Fem år senere gentager scenariet sig, da Ann Sofie Bækgaard føder sin søn Theodor i oktober 2019 på samme stuegulv.

- For mig har det været det eneste rigtige at føde hjemme, for jeg ved, at min krop og psyke har brug for ro for at kunne præstere, siger Ann Sofie Bækgaard, der arbejder som yogalærer.

Med sine to hjemmefødsler skriver Ann Sofie Bækgaard sig ind i en stadig voksende statistik af kvinder, der føder hjemme. På landsplan er andelen af hjemmefødsler steget fra 1,5 procent af alle fødsler i 2013 til 3,3 procent i 2018.

- For mig var det vigtigt at give mig selv de bedste betingelser for at skabe ro i fødslen. Jeg vidste, det var den bedste mulighed for mig. Det var dejlig trygt, og ligesom jeg havde planlagt. Der var tændte stearinlys, min egen playliste og generelt fyldt med ro, fortæller Ann Sofie Bækgaard.

Hør, hvordan det lød, da Ann Sofie Bækgaard fødte hjemme på stuegulvet:

0:00

Jordemødre: Pres på hospitaler er forklaringen

En af forklaringerne fra både Jordemoderforeningen og foreningen Forældre og Fødsel er presset på hospitalerne, historier om kvinder, der bliver flyttet rundt midt i fødslen eller sendt hjem få timer efter.

- Jeg tror, mange vælger hospitalet fra for at få en roligere start derhjemme, siger formand for foreningen Forældre og Fødsel Birgitte Halkjær Storgaard.

- Vi har haft nogle perioder, hvor vi har omvisiteret rigtig mange kvinder i fødsel, så de ikke har skullet føde, hvor de troede, men er blevet flyttet, siger Birgit Ploug Jensen, som er formand for Jordemoderforeningens Hovedstadskreds og fortsætter:

- Den transport har de ikke syntes om, og derfor har de valgt at ville føde derhjemme, vurderer hun.

Tilstandene på hospitalerne har også haft indflydelse på Ann Sofie Bækgaards valg.

- Jeg har hørt mange skrækhistorier. Jeg havde ikke lyst til at ligge på en fødegang med flere forskellige jordemødre i løbet af et vagtskifte, siger hun.

Hun blev mødt af en del skepsis fra sine omgivelser, da hun fortalte om sit valg.

- Jeg er blevet spurgt: 'Hvordan tør du føde hjemme?' Og jeg har svaret: 'Jeg tør ikke føde på hospitalet.' Det er lige så sikkert at føde hjemme, så hvorfor ikke gøre det, siger Ann Sofie Bækgaard.

Udvalgsformand: Vil gerne have færre hjemmefødsler

I Region Hovedstaden har udviklingen de seneste år fulgt landsgennemsnittet. I 2013 blev omkring 250 børn født i forældrenes hjem, mens det tal fire år senere var vokset til godt 700, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Men det er ikke et mål, at der skal være flere hjemmefødsler. Det mener formanden for Sundhedsudvalget Christoffer Buster Reinhardt fra Konservative:

- I Region Hovedstaden har vi de seneste år afsat 12 millioner kroner til at lave inhouse fødeklinikker, hvor der er mere hyggelige og hjemlige omgivelser, fordi vi har set en stigning i antallet af hjemmefødsler, siger formand for Region Hovedstadens Sundhedsudvalg Christoffer Buster Reinhardt.

Han anerkender, at regionerne skal tilbyde hjemmefødsler, men han så gerne, at hospitalerne og fødeklinikkerne bliver talt op, så flere vælger dem.

- Det er ikke alle fødsler, der bare går som en leg, og som man drømmer om, og derfor er det vigtigt, at man har den store professionelle hjælp i den umiddelbare nærhed, siger Christoffer Buster Reinhardt.

Facebook
Twitter