Antallet af sager om voldelige og seksuelle overgreb på børn er stigende

Stigningen er ikke et udtryk for, at flere børn bliver udsat for vold og overgreb.

Fra 2014 til 2017 har Børnehus Hovedstaden haft en stigning i antallet af afsluttede børnehussager på 56 procent. (Foto: Foto: Colourbox – Illustration: Simone Cecilie Møller DR Nyheder)

Sker der et voldelige eller seksuelt overgreb på et barn, og en kommune får vished om det, så bliver en såkaldt børnehussag sat i gang.

Og antallet af den slags sager er steget markant de seneste år.

Fra 2014 til 2017 er antallet af afsluttede sager om overgreb, kaldet børnehussager, steget med 89 procent, viser tal fra Socialstyrelsen.

I hovedstadsområdet er der på tre år sket en stigning på 56 procent.

Og det skyldes, at kommunerne har fået større kendskab til Børnehusene, hvor sagerne bliver behandlet, mener Pernille Spitz, som er leder i Børnehus Hovedstaden.

- Kommunerne har skulle vænne sig til, at der findes børnehuse og også vænne sig til, hvordan man skal bruge dem.

Artikel fortsætter under grafikken.

For Pernille Spitz er den stigende udvikling derfor ikke nødvendigvis negativ.

Hun mener at overgreb på børn i dag bliver opdaget i langt højere grad.

- Stigningen er ikke et udtryk for, at flere børn bliver udsat for vold og overgreb. Derfor er det positivt med flere sager, så børnene bliver fundet og hjulpet, siger hun.

Flest sager per 1000 børn

Et af de steder, hvor flere og flere børnehussager bliver indberettet, er i Halsnæs Kommune.

Det er en af de kommuner i regionen, der har flest indberetninger per 1000 børn.

Og det er fordi, kommunen gennem flere år har fokuseret på at opdage overgrebene, siger Michael Thomsen, som er udvalgsformand for Sundhed og Forebyggelse i Halsnæs.

- Medarbejderne er rigtig dygtige til finde de børn, der er udsat for overgreb. Og derfor er der naturligt flere sager, siger han.

Derfor har kommunen sat sig for, med 21 initiativer, at forebygge overgreb på børn og unge.

Et af de initiativer der bliver arbejdet på, er en hjemmekonsulent-ordning, hvor en medarbejder i kommunen som enten er pædagog eller socialrådgiver tager ud til familier for at forebygge voldelige og seksuelle overgreb, siger Jakob Jensen, chef for social, service og familier i Halsnæs.

- Medarbejderen er til stede i familien i løbet af en periode og snakker med dem om, hvem barnet kan ringe til, hvis moren for eksempel drikker sig fuld. For det er ofte i lidt socialt belastede familier, at overgrebene sker, siger han og fortsætter:

- Så laver de en sikkerhedsplan sammen med barnet og familien, så barnet føler sig tryg.

Artikel fortsætter under grafikken.

Skadet for livet

Per Frederiksen, som er psykolog hos Red Barnet, mener også, at udviklingen er positiv, fordi flere børn bliver hjulpet.

Det kan nemlig have store konsekvenser, hvis et barn går alene med sådan en stor og følsom ting og ikke får hjælp, siger han.

- Barnet går ofte med det selv, fordi barnet bliver manipuleret til ikke at sige noget. Og det kan give meget stor skyldfølelse, siger han og fortsætter:

- Det resulterer i et negativt selvbillede og selvhad, som kan påvirke ens intime relationer og lyst til socialisering langt ud i fremtiden, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk