Antallet af unge hjemløse er eksploderet

En række aktører går nu sammen for at løse det kraftigt stigende problem med unge hjemløse

Unge hjemløse overnatter ikke kun på gaden. Mange af dem bor på herberg, og et ukendt antal bor på sofaer hos venner og familie. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Siden 2009 er antallet af unge hjemløse i Danmark steget med 76 procent, så der i dag er omkring 2.000 unge mellem 18 og 29 år uden eget tag over hovedet. Det viser tal fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Men nu er der hjælp på vej. 11 forskellige parter er gået sammen i ”Hjem Til Alle Alliancen”, som lanceres onsdag.

En af aktørerne er Københavns Kommune, hvor antallet af unge hjemløse siden 2009 er steget med 28 procent.

- Det at være ung hjemløs er en kompleks ting, som vi ikke kan løse alene. Man har brug for et netværk omkring sig, der kan hjælpe med at finde et job og et sted at bo, forklarer Jesper Christensen (S), socialborgmester i København.

Et hjem er ikke nok

Det er meningen, at alliancen skal arbejde med flere aspekter for at hjælpe de unge. Man kan nemlig ikke løse problemet alene ved at skaffe de unge et hjem, mener man hos Ungdommens Røde Kors, der også er med i Hjem Til Alle Alliancen.

- Vi skal også sikre, at de unge kommer ind på livets motorvej igen, både ved at blive en del af et socialt fællesskab og ved at komme ind på uddannelser eller arbejdsmarkedet, siger Amalie Utzon, landsformand Ungdommens Røde Kors.

- De skal føle, at de har en rolle at spille, siger hun.

Unge hjemløse

  • I 2009 var der i Danmark 1.123 hjemløse mellem 18 og 29 år. I 2015 var tallet steget til 1.971.

  • Det betyder, at de unge i dag udgør omkring en tredjedel af det samlede antal hjemløse.

  • Et ukendt antal unge lever som såkaldte ”sofasurfere. Det dækker over, at de overnatter hos familie og venner uden at have eget hjem. Kommunernes Landsforening estimerer antallet af sofasurfere til cirka 1.875

  • Hjem Til Alle Alliancen består af Bikubenfonden, Realdania, Helsefonden, Københavns Kommune, Kommunernes Landsforening, KAB, Professionshøjskolen Metropol, Socialstyrelsen, SAND – De hjemløses landsorganisation, Ungdommens Røde Kors og Falck.