Arbejdsløse bliver til varme hænder i hovedstaden

Københavns Kommune har med succes fået arbejdsløse til at starte på SOSU-hjælperuddannelsen.

En ny indsats på jobcentrene i Københavns Kommune har ind til videre fået 74 personer uden job til at starte på social- og sundhedshjælperuddannelsen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Flere varme hænder og færre arbejdsløse.

Det er resultatet af en ny indsats på jobcentrene i Københavns Kommune, der indtil videre har fået 74 personer uden job til at starte på social- og sundhedshjælperuddannelsen.

En af dem, der har kastet sig ud i et karriereskift, er 54-årige Kenneth Pedersen.

Efter 25 år på arbejdsmarkedet blev han ledig. Men da tilbuddet om SOSU-hjælper uddannelsen dukkede op efter cirka et år som arbejdsløs, slog han til.

- Da jeg så det her opslag på jobcenteret, så tænkte jeg: Det er lige mig! Det virkede som et livsbekræftende job, som jeg ville sætte stor pris på, siger Kenneth Pedersen.

Med et karriereskifte forholdsvis sent i livet håber Kenneth Pedersen, at valget er det rigtige. Han er i gang med uddannelsens anden praktikperiode, og han er indtil videre mere end tilfreds med de nye udfordringer.

- Det er meget livsbekræftende at hjælpe borgere, der har brug for, at vi kommer forbi hver dag. Det er alletiders, siger Kenneth Pedersen.

Borgmester: Livserfaring er et plus

Gennemsnitsalderen på de nyslåede studerende er 47 år, men selvom det giver et begrænset antal år på arbejdsmarkedet, så mener beskæftigelsesborgmester i København Cecilia Lonning-Skovgaard (V), at alder og erfaring fra andre områder af arbejdsmarkedet tilfører noget positivt.

- Vi får motiverede voksne ind på uddannelsen, og det betyder også, at vi får nogle voksne ud på den anden side, som har noget menneskeligt og karrieremæssigt at byde ind med i mødet med deres kommende kollegaer, siger borgmesteren.

At kommunen har fokus på at uddanne til et område, hvor der mangler arbejdskraft, viser ifølge arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Mads Peter Klindt, at Københavns Kommune har fat i noget rigtigt.

- Det er et eksempel på, at man kan føre en arbejdsmarkedspolitik, der kan op- og omkvalificere ledige og flytte dem hen på et af de områder, hvor vi rent faktisk mangler arbejdskraft, siger Mads Peter Klindt.

Restauranter, industrien og byggeriet kan blive det næste

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Mads Peter Klindt kan metoden med målrettet uddannelse, som Københavns Kommune har haft succes med, formentlig også sende erfaren, nyuddannet arbejdskraft til andre brancher.

- Her taler vi om virkelig meningsfuld og kompetencegivende aktivering, som er noget helt andet end det at sende arbejdsløse ud og gøre rent i parker eller på strande. Det ligner nemlig mere det, vi kan kalde klapjagt, siger Mads Peter Klindt.

Hos Københavns Kommune er der også allerede planer for at forsøge at udbrede projektet til andre brancher. Det kunne være byggeriet eller hotel- og restaurationsbranchen.

- Vi kigger på det her og ser, at det har været en succes. Og så prøver vi at se, hvad vi kan lære i forhold til andre områder, siger beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk