Bæredygtige danske havne skaber vækst

Bæredygtig omstilling skaber vækst og arbejdspladser på de danske havne. Eksempelvis i Køge, hvor kommunen satser hårdt på at udvikle havnen.

Køge Havn har været gennem en rivende udvikling i de seneste 10 år. (© Køge Havn)

Der er travlhed på de danske havne, som generelt er inde i en positiv udvikling.

I løbet af de seneste fem år har man haft stor succes med at skifte kul ud med biomasse i godstransporten. For eksempel på Køge Havn, hvor den bæredygtige omstilling giver pote.

- Det, med at bruge kul, gør vi jo ikke mere. Vi har kunder på Køge Havn, som genbruger materialer af forskellig art og omdanner det til biomasse, og det er jo godt for miljøet, siger Køges konservative borgmester, Flemming Christensen.

Grønne kroner i kommunekassen

Den grønne omstilling skaber samtidig vækst og arbejdspladser for Køge Kommune, som udvider havnen for næsten en milliard kroner.

- Vi udvider vores havn med 40 hektar. Det gør vi, fordi vi satser voldsomt på, at den erhvervshavn, vi har haft i mange år, fortsat skal udvikles. Og kombinationen af vores havn og Skandinavisk Transport Center (ved motorvejen, red) gør, at vi tror på, at det er et vækst- og erhvervsområde, vi får stor gavn af i fremtiden, siger Flemming Christensen.

Ud på de blå motorveje

Allerede i dag har cirka hver fjerde arbejdsplads i Køge Kommune relation til havnen eller til Skandinavisk Transport Center ved motorvejen.

- I sig selv består Køge Havn af omkring 2000 arbejdspladser. Det samme gør transportcenteret, så vi er oppe omkring 4000 direkte og indirekte arbejdspladser og vi tror, at det kommer til at stige, fortæller Køge-borgmesteren og glæder sig over, at det kommer hele byen til gode.

- Når vores erhverv omkring Køge Havn og Transportcenteret vækster, så genererer det arbejdspladser og skattekroner. Af den vej kommer det os alle sammen til gode. Så jo mere transport vi kan få lokket ud på de såkaldte blå motorveje, altså ud på havet, jo bedre. Og der ligger vi jo fantastisk, siger Flemming Christensen.