Bekymrede forældre frygter, at reglen om sognenedlukninger vil smadre børnenes skolestart

Omkring 30 forældre har sendt et brev til borgmester, der har sendt bekymringen videre til Christiansborg.

- Der skal etableres en undtagelse for den her gruppe børn, så de bare fortsætter i SFO'en, siger borgmesteren i Albertslund, Steen Christiansen. (Arkivfoto) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Modellen for automatiske nedlukninger af skoler og institutioner i kommuner og sogne med høj coronasmitte kommer til at gå ud over de nyudklækkede skolebørn.

Det er frygten fra flere forældre fra hovedstadsområdet i forbindelse med, at deres børn skal starte i skolefritidsordninger (SFO).

Frygten er blandt andet i Albertslund. Her har en forældregruppe på omkring 30 sendt en opfordring til kommunalbestyrelsen om at friholde de nye skolebørn fra nedlukningerne.

I gruppen er Mette Skovhus Larsen, som er mor til femårige Ida, der på mandag skal starte i SFO.

- Vores smittetal har ligget konstant ret højt. Hvis hun skal sendes frem og tilbage de næste to en halv måned på grund af de automatiske nedlukninger, får hun ikke en tryg skolestart, siger hun.

Nul smittede på gymnasium lukkede gymnasium

Sognenedlukningerne fik i sidste uge konsekvenser for blandt andet Gefion Gymnasium i København, der på trods af nul smittede, måtte sende 1.250 elever og 130 ansatte hjem.

Reglerne trådte i kraft for to uger siden og betyder, at sogne med høje smittetal automatisk lukker ned for skoler, fritidsordninger og indendørs idræt.

For eksempel kan man se smittetallene lokalt for Vanløse eller Risskov, hvor det tidligere kun var muligt at se dem for hele København eller hele Aarhus.

Sådan lød det i mandags fra elever fra Gefion Gymnasium:

Den socialdemokratiske borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christiansen, medgiver, at der bør kigges på reglerne.

- Jeg kan godt forstå deres bekymring. Den er helt berettiget. Hvis vi kommer ud i en nedlukning, vil vi gøre, hvad vi kan, for at børnene kan blive i de vante omgivelser.

- Der skal etableres en undtagelse for den her gruppe børn, så de bare fortsætter i SFO'en. De kommer jo fra børnehaver, hvor de ikke har været omfatttet af nedluknnger, så der er ingen grund til, at de udsættes for det netop nu, siger Steen Christiansen.

Formanden for Forældrenes Landsorganisation (Fola), Signe Nielsen, fortæller, at man har fået henvendelser fra bekymrede forældre fra hele landet.

Hun mener, at det er "helt grotesk", at man ikke har taget højde for SFO-børnene.

- De fleste børn kommer fra en situation, hvor de har været i børnehave på trods af svingende smitte uden at blive sendt hjem. Det ville være noget helt nyt for dem at skulle forholde sig til corona.

- I yderste konsekvens er det børn, der slet ikke bliver glade for at starte i skole og ikke knytter sig til de voksne, de egentlig skal være sammen med de næste mange år. Det bliver et problem for deres læring og trivsel i skolen, siger Signe Nielsen.

Minister: Drøftelser er i gang

Pernille Rosenkrantz-Theil afviser at kommentere. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Beslutningen ligger dog hos Folketinget, og borgmesteren lover derfor at tage det op med sine kolleger på Christiansborg.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har ikke ønsket at kommentere sagen, men henviser til, at der i øjeblikket er drøftelser om revidering af modellen for automatisk nedlukning.

Og det giver et håb, som Mette Skovhus Larsen klynger sig til.

- De kan rent faktisk gøre en forskel for vores børn. De kan sørge for, at vores børn får en ordentlig og tryg skolestart, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk