Benzinslugere optager p-pladser fra elbiler

Ladenetværket E.ON frygter, at folk vil fravælge elbilen, når andre biler blokerer ladestationer. Københavns Kommune peger på, at man er i gang med at løse problemet.

Selvom flere kommuner har reserveret p-pladser til elbiler som dem på billedet, bliver skiltene ikke altid respekteret af andre bilister. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Hvis du kører du elbil, risikerer du at lede længe efter en parkeringsplads, hvor du kan få ladt bilen op.

Selvom mange byer har indrettet parkeringsbåse med ladestationer til de eldrevne biler, så bliver elbilerne nemlig presset ud af de reserverede p-pladser flere steder i landet, fordi almindelige i benzin- og dieselbiler optager dem.

Sådan lyder meldingen fra foreningen, Forenede Danske Elbilister (FDEL) og Danmarks største ladenetværk, E.ON.

- Vi oplever et kæmpe problem med, at de offentlige pladser med ladestandere ofte er blokeret af benzin-eller dieselbiler eller elbiler, som ikke er sat til opladning, siger kommunikationschef i E.ON, Karen Marie Jensen.

Det er til stor frustration for elbilisterne, der er afhængige af pladserne for at kunne lade deres biler op, siger repræsentant i FDEL, Mads Aarup.

- Ladepladserne er afgørende for, at vores elbiler kan køre, og det tager tid at oplade en elbil. Så hvis pladserne er optaget, er det et stort problem, siger han.

TOP 10: Her har Københavns Kommune i år udskrevet flest bøder for ulovlig parkering på p-pladser til elbiler:

I Københavns Kommune genkender man problemet. Her har parkeringsvagterne indtil videre i år skrevet 2.731 p-bøder ud til bilister, der ulovligt holder på p-pladser til el-biler.

- Vi hører både fra ladestanderoperatørerne og andre, der gør brug af pladserne, for eksempel delebilsklubberne, at det kan være en udfordring for ordningen, at pladserne bliver optaget af andre, siger enhedschef i Center for Parkering i København, Jesper Borch.

På landsplan har E-on 1.350 offentlige ladepunkter. Men man frygter, at parkeringsforholdene kan få nogle til at vælge de eldrevne biler fra, siger Karen Marie Jensen.

- Det betyder jo, at der sikkert er mange, der ikke vil skifte deres almindelige bil ud med en elbil, fordi at opladningen ikke er tilgængelig, siger hun.

I Københavns Kommune, understreger Jesper Borch dog, at det går den rigtige vej.

For sammenligner man med sidste år, er der i år udskrevet en del færre bøder. Han peger blandt andet på, at kommunen er blevet bedre til at skilte, og så er der kommet flere elbiler på de københavnske gader.

Blandt andet startede delebilsordningen Green Mobility op i slutningen af 2016 og har i dag omkring 400 elbiler i byen. De fylder op på de reserverede båse i byen, så der er mindre mulighed for, at andre biler kan parkere ulovligt på pladserne.

- Der er kommet flere elbiler til byen, så pladserne bliver i højere grad brugt, og det gør jo også, at de ikke står gabende tomme og frister andre bilister, siger Jesper Borch.