Beskidte badegæster i vandet: Svømmehaller må skrue op for klor

Folk er blevet dårligere til at vaske sig korrekt, inden de skal i svømmehallen.

Flere svømmehaller hæver indholdet af klor i badevandet. (© Colourbox)

Alt for mange svømmere vasker sig med badetøjet på, bruger ikke sæbe og følger ikke de instruktioner, som stort set alle svømmehaller har hængende i omklædningsrummet.

Sådan lyder det fra en række svømmehaller i ti forskellige kommuner i hovedstadsområdet, som DR P4 København har talt med.

Det er blandt andet noget, de oplever i Værløse Svømmehal i Furesø kommune.

- Vi ser folk komme tørre ind i svømmehallen, og det er en stor indikation på, at de ikke har været inde under bruseren, siger daglig leder Pia Lundgaard Jensen.

Hun mener - ligesom mange andre svømmehalsledere, at folk er blevet mere blufærdige og ikke vil bade med andre.

- De har ikke så meget lyst til at stå helt afklædt sammen med andre i det samme baderum, siger Pia Lundgaard Jensen.

Derfor har svømmehallen blandt andet indkøbt lændeklæder og bygget separate båse, hvor folk kan vaske sig.

Men på trods af indsatsen er der stadig mange, som ikke vasker sig ordentligt, og derfor må svømmehallen skrue op for klorindholdet i vandet.

- Når der går beskidte personer i bassinet, så bruger vi mere klor. Og det er selvfølgelig uheldigt, for det er ikke sundt for kroppen at blive udsat for al den klor, siger Pia Lundgaard Jensen.

Røde øjne og dårligt indeklima

At det generelt betyder meget mere klor i vandet, når folk ikke vasker sig ordentligt inden de hopper i svømmebassinet, bekræfter de hos DHI, der er en forskningsorganisation, hvor man blandt andet er specialister i vandmiljø og kemikalier.

- Vi skal tilsætte meget mere klor i bassinvandet for at dræbe de bakterier, vi ellers kunne vaske af ved at gå ordentligt i bad, siger Morten Møller Klausen, forsknings - og udviklingschef i badevand.

Den øgede mængde klor er ikke sund for os og giver blandt andet røde øjne og et dårligt indeklima, når man svømmer, fortæller Morten Møller Klausen.

En række af de svømmehalsledere, DR P4 København har talt med, siger, at problemet med beskidte svømmere er blevet værre i de seneste par år.

Det bekræfter de i svømmehallernes sammenslutning, Dansk Svømmebadsteknisk Forening, hvor man også oplever at svømmerne - unge som ældre - ikke er så gode til at følge reglerne og gøre, hvad der bliver sagt.

- Det bliver sværere og sværere for vores medarbejdere ude i svømmehallerne at kommunikere til folk og sige, at man skal være så ren som muligt når man går ud i svømmehallen, siger Carsten Larsen, der er formand for Dansk Svømmebadsteknisk Forening.

I foreningen ønsker man blandt andet, at der bliver sat større fokus på hygiejne. Det kunne være ved en særlig hygiejne-uge en gang om året.