Besøgsven eller træner: Store regionale forskelle på vores interesser for frivilligt arbejde

I Region Syddanmark er idræt populært, mens det sociale område fylder relativt mest i Region Hovedstaden.

Projektet Madskoler, som Landbrug & Fødevarer står bag, er drevet af frivillige. (Foto: Karoline Kert © dr)

Lektiehjælp, indsats i udsatte boligområder eller træner i den lokale hal.

Hver tredje dansker laver frivilligt arbejde, og der er mange muligheder, hvis man gerne vil engagere og involvere sig.

Men der er store regionale forskelle på, hvilke indsatsområder, vi gerne vil lægge vores frivillige timer i. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik.

I Region Syddanmark trækker man gerne i idrætstøjet. Her beskæftiger idrætsområdet 36 procent af de voksne frivillige medarbejdere, mens tallet på landsplan er 27 procent.

Anderledes ser det ud i Region Hovedstaden, hvor under hver femte frivillig arbejder med idræt. Det sociale område har det derimod bedst tag i Region Hovedstaden, og det mærker man blandt andet hos Røde Kors Hovedstaden, som har 2.800 frivillige, der primært er engageret i sociale indsatser.

- Det er frivillige, der bærer hele arbejdet og hele hjælpen til de mennesker, der har bedt om hjælp og støtte. Det betyder alt, siger Tina Ingerdahl, der er sektionsleder for sociale aktiviteter i Røde Kors Hovedstaden.

De mange frivilliges engagement har også stor betydning for selve arbejdet, forklarer Tina Ingerdahl:

- Frivillige gør ting af et godt hjerte, og de møder dem, de skal hjælpe, i øjenhøjde, så det gør relationen mere tryg, siger hun.

En af dem, som arbejder med frivilligt socialt arbejde, er Saichon Gylling. Hun har i to år arbejdet som frivillig i Røde Kors Hovedstaden, hvor hun nu er aktivitetsleder for venskabsfamilier.

Hun meldte sig som frivillig, fordi hun gerne ville gøre noget godt for andre, og fordi det hang godt sammen med hendes uddannelse i tværkulturelle studier:

- Det var også en god mulighed for at se, hvad det var for et arbejde, og måske få noget på CV'et, siger Saichon Gylling.

En af de mange andre, som bruger sin sommerferie på frivilligt arbejde, er Adil Mirzakhanova, som har trukket i et forklæde på Skolen på Islands Brygge i København.

Hun er frivillig ved projektet Madskoler, som Landbrug & Fødevarer står bag, og som er drevet af frivillige.

Hun lærer ikke kun børnene om den rette ovntemperatur til en kylling, men eksempelvis også hygiejne og kostråd.

- Jeg får lov til at være sammen med en masse glade børn, og så får jeg også mere erfaring i at formidle kost og ernæring til børn, forklarer Adil Mirzakhanova og fortsætter:

- Jeg vil gerne arbejde som vikar på et tidspunkt, og så er det jo fedt, at jeg får noget erfaring.

Facebook
Twitter