Bestikkontrol haltede på psykiatrisk center: Alt kan blive brugt som våben

Det gjorde socialpædagog Helle Hansen nervøs, at hendes arbejdsplads ikke havde styr på køkkenets bestik.

På Psykiatrisk Center Glostrup fik de et strakspåbud, fordi sikkerhedsproceduren omkring optællingen af bestik ikke var overholdt. (Foto: (modelfoto) © (c) DR)

Helle Hansen tæller bestikket i køkkenet på Psykiatrisk Center Glostrup. Der skal være 20 gafler, 20 skeer, 20 knive.

- Man bliver meget utryg, når man ikke ved, hvad der præcist er ude blandt patienter, forklarer den erfarne pædagog.

Tidligere var der nemlig ikke altid styr på den slags. En aktindsigt fra Arbejdstilsynets tilsynsrapporter fra det seneste år, som DR P4 København har fået, viser, at tre af hovedstadens ni psykiatriske centre har fået et påbud eller strakspåbud, fordi sikkerheden for de ansatte ikke var i orden.

En af centrene er Helle Hansens arbejdsplads, Psykiatrisk Center Glostrup, som fik et strakspåbud, fordi sikkerhedsproduceren omkring optællingen af bestik ikke var overholdt.

- Alt kan i realiteten blive brugt som våben. Derfor har vi brug for at vide præcist, hvad der er af bestik. Patienterne har det jo psykisk dårligt, og de har fået en dom for at have begået noget voldsomt, fortæller Helle Hansen, der har arbejdet på stedet i 19 år:

- Før i tiden kunne man finde på at forlade køkkenet, hvis der var en telefon, der ringede. Det gav en mulighed for patienterne at tage noget af bestikket, siger hun.

Helle Hansen er pædagog på Psykiatrisk Center Glostrup. - Man bliver meget utryg, når man ikke ved, hvad der præcist er ude blandt patienter. (Foto: Helle Winther © (c) DR)

Den manglende kontrol med bestikket skabte en utryg stemning, som også gik udover patienterne.

- Det gav også en mistænksomhed på alle patienter dengang, hvis der manglede noget bestik, forklarer Helle Hansen.

Efter strakspåbuddet er der kommet styr på optællingen af bestikket, og det er vigtigt for Helle Hansen.

- Det giver en ro og en sikkerhed, at jeg ved, at vi alle sammen har en bestemt procedure. Så ved jeg, at uanset hvem af mine kollegaer, der er på arbejde, så er der orden på optællingen, siger hun.

Også Psykiatrisk Center København og Psykiatrisk Center Ballerup har fået et påbud af arbejdstilsynet på grund af mangelfuld sikkerhed for de ansatte. Begge har fulgt op på arbejdstilsynets påbud.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk