Bølgeskvulp og LED-lys giver færre akutte kejsersnit

Sansefødestuer mindsker risikoen for akutte kejsersnit, peger nyt studie på.

Vicechefjordemoder på Nordsjællands Hospital, Gitte Ulriksen, indstiller lys og lys på sansefødestuen. Der er forskellige temaer alt efter, hvor langt i fødslen, man er.

De seneste år har fødende på flere hospitaler i hovedstadsområdet født på en såkaldt sansefødestue.

Her er lys, lyd og levende naturbilleder på en skærm med til at få ro på fødselsoplevelsen og skabe en mere hjemlig og knap så klinisk atmosfære.

En af dem, der har født til lyden af bølgesvulp og beroligende musik, er Majken Schultz.

Hendes tredje søn August kom for nylig til verden på en sansefødestue.

- Det var mere roligt, og lyset var noget helt andet end det sterile hospitalslys, der var under de første to fødsler, siger hun.

Og nu peger et nyt studie, som Nordsjællands Hospital har stået i spidsen for, på, at fødsler på sansefødestuer mindre hyppigt ender med et indgreb, forklarer Ellen Løkkegaard, der er overlæge og professor på Gynækologisk-Obstetrisk afdeling på Nordsjællands Hospital.

- Vi har fundet ud af, at de fødende, der går spontant i fødsel, har mindre risiko for at få lavet et akut kejsersnit, når de føder på en sansefødestue, end når de føder på en almindelig fødestue, siger hun.

Forskerne har sammenlignet 476 fødsler fra almindelige fødestuer på Nordsjællands Hospital med 313 fødsler på sansefødestuer samme sted i samme periode.

Udover at undersøgelsen peger på, at risikoen for akutte kejsersnit altså er markant mindre på sansefødestuerne, så fik de kvinder, som fødte til lyden af bølgeskvulp, også mindre ve-stimulerende medicin.

Lyt til musikken fra en sansefødestue

0:00

Lyset på stuerne påvirker de hormoner, der virker ve-stimulerende for kvinden.

Men også jordemødrene har ifølge Ellen Løkkegaard glæde af det dæmpede LED-lys på sansefødestuerne.

- De fortæller, at de har mindre 'hangover' efter nattevagterne, fordi intensiteten i lyset ikke er så højt på stuerne, siger hun.

Det genkender Gitte Ulriksen, der er vicechefjordemoder på Nordsjællands Hospital.

- Det er et behageligt arbejdsmiljø i forhold til at være på en stue, hvor lyset er mere hvidt og klinisk, siger hun.

Flere sansefødestuer på vej

Hvis familien Schultz udvider med barn nummer fire, ville Majken Schultz foretrække en sansefødestue, men med mere variation i musikken.

- Det blev meget det samme at høre på, og det stressede mig lidt til sidst. Men det var virkelig behageligt i de første seks timer, siger hun.

I løbet af sommeren bliver der indrettet to nye sansefødestuer på Nordsjællands Hospital.