Børnerådet om WHO-rapport: Ikke så skidt som det lyder

WHO beskriver danske børn som stillesiddende og isolerede, men virkeligheden ikke så grel, mener Børnerådet.

De har styr på iPad og PlayStation, men når det kommer til fysisk udfoldelse og det sociale liv, sakker danske børn bagud, mener WHO. (Foto: Jeppe Bruun Christensen © dr)

Selvom danske skolebørn er bundskrabere i en ny undersøgelse fra WHO, så er virkeligheden ikke helt så slem, som rapporten beskriver, mener Børnerådet.

- Vi har været lidt bekymrende i forbindelse med skolereformen, for ville den lange skoledag amputere fritidslivet om eftermiddagen? Men ved siden af, at de rører sig i skolen og skaber relationer der, så viser vores undersøgelser, at over 80 procent af børnene rent faktisk dyrker noget ved siden af skolen, siger formand for Børnerådet, Per Larsen.

I WHO's rapport bliver de danske børn beskrevet som stillesiddende storforbrugere af iPad's, computere og tv. Samtidig bruger de i følge verdenssundhedsorganisationen for lidt tid sammen med vennerne sammenlignet med børn fra andre lande.

Men selvom manglende social kontakt og en inaktiv livsstil sender de Dannebrogs-viftende unge ned ad WHO's liste, får placeringen ikke Børnerådets formand Per Larsen til at lægge ansigtet i alvorlige folder.

- Man kan jo stille det spørgsmåltegn til undersøgelsen, om de i andre landet er lige så langt fremme med udviklingen, som jo godt kan være positiv, siger han med henvisning til, at danske børn er ferme til at benytte tablets og apps.

Men hvis der skal flyttes fokus fra computeren til og motion og kammeratskab, skal både forældre og foreninger løfte ansvaret, mener Per Larsen.

- Man skal hele tiden prøve at gøre det attraktivt at komme til fritidsaktiviteter, og dér ligger der en stor opgave hos foreningerne, der skal gøre det spiseligt for de unge. Jeg tror også, at man i den daglige opdragelse af børnene skal sætte rammer for, hvor meget de skal sidde bag skærmen, siger Per Larsen.

Han peger samtidig på, at børnene skal lære af det gode eksempel.

- Som forælder skal man tage debatten op og ikke selv sidde med iPad'en mens man spiser, siger han.

Det store, internationale forskningssamarbejde omfatter mere end 40 lande og sammenligner på flere parametre børn og unge mellem 11 og 15 år.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.