Boligbekymringer presser de studerende: Julie brugte weekenderneflyttekasser i stedet for læsning

Der er større risiko for at studerende dropper ud, hvis de bekymrer sig om deres boligsituation.

Julie Rasmussen studerer på KEA og har oplevet, hvordan bekymringer om boligsituationen kan overskygge studielivet. (© (C) DR brugerbillede)

Overnatning på sofaen hos en bekendt, en lejlighed på kort kontrakt eller den konstante jagt på et kollegieværelse.

Går man som studerende på universiteter eller erhvervsakademier rundt med mange bekymringer om ens boligsituation, har man større risiko for at droppe ud end andre studerende.

Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut, der har spurgt 18.798 studerende.

I Region Hovedstaden er det knap hver femte af de 2800 studerende fra regionen, der har svaret i analysen, der i høj eller meget høj grad er bekymrede efter to måneder.

Ifølge chefkonsulent i Danmarks Evalueringsinstitut Bjarke Hartkopf, der står bag undersøgelsen, er det mange studerende, når de samtidig kan se, at den gruppe er mere frafaldstruede.

- Så det er der god grund til at tage alvorligt, siger han.

En af de studerende, der har oplevet, hvor meget boligbekymringerne kan fylde, er Julie Rasmussen, der studerer digital konceptudvikling på Københavns Erhvervsakademi, KEA.

- Man føler ikke, at man har en fast base, og den tryghed det giver, så i stedet for at sidde og læse op om aftenen, har jeg i stedet brugt en masse tid på boligsider, samtaler med mulige udlejere og fremvisninger, siger hun.

Julie Rasmussen er flyttet fire gange på et år, og hun kan godt sætte sig ind i, at manglen på en fast bolig kan gå ud over tiden med studiebøgerne.

Senest er hun flyttet hjem til sin far, hvor hendes gamle barndomsværelse stod tomt.

- Jeg har ikke selv overvejet at droppe studiet, fordi jeg har været heldig og fundet nogle steder at bo, når det har været nødvendigt, men det er stressende ikke at have en base, så jeg kan godt forstå, at det kan ske for andre, siger hun

Mens Julie Rasmussen aldrig for alvor overvejede at droppe ud, får studievejleder Per Gad tit besøg af andre studerende, hvor boligbekymringerne fylder så meget, at de ender med at falde fra deres uddannelse.

- Vi optager hvert år cirka 1800 nye studerende, og der er hundredvis af dem, der fortæller, at de har dårlige boligforhold. Og for nogen af dem fylder det så meget, at de ikke kan se en vej ud af det, siger han.

Per Gad, studievejleder på KEA, får tit besøg af studerende, der ikke kan fokusere ordentligt på deres studie, fordi de bekymrer sig om deres usikre boligsituation. (Foto: Mathilde Nordenlund © (c) DR)

Især ved studiestart får han tit besøg af studerende, som er bekymrede, fordi de har en uholdbar boligsituation.

- Det kan være, de bor på en sofa hos venner eller bekendte eller har lejet sig ind på et alt for dyrt hotel, og det stresser dem, at de ikke ved, hvad der skal ske næste måned, siger han.

Brug for flere og billigere studieboliger

Det er ikke alene usikkerhed om boligsituationen, der kan påvirke frafaldet. Studerende med lang transporttid til studiet lader - ifølge analysen fra EVA - også til at være mere frafaldstruede end andre studerende.

Bjarke Hartkopf peger på, at den mest oplagte løsning på problemerne er flere og billigere boliger tæt på uddannelserne.

Det samme gør Danske Studerendes Fællesråd.

- Det er helt oplagt, at der er brug for flere studieboliger - og også nogen, som det er muligt at betale med en SU, siger formand Johan Hedegaard Jørgensen.

- Især i København er der et kæmpe problem med boligmangel og også nogle priser, der skyder i vejret.

Der er lige nu sat penge af til over 3.300 nye almene ungdomsboliger i Københavns Kommune.

- De er begyndt at bygge boliger, og det er jo rigtig godt, men det er alt for lidt og alt for sent, siger Johan Hedegaard Jørgensen.

Karina Vestergård Madsen (EL), fungerende teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, er helt enig i, at der skal bygges flere boliger.

- Nu skal vi til at diskutere den nye kommuneplan, der skal vedtages her på rådhuset, og i den er der allerede nu lagt op til, at København i hvert fald skal have 12.000 nye ungdomsboliger, understreger borgmesteren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk