Borgere om militær bevogtning: Det er meget oppe i ansigtet på én

Fra i dag bliver der indsat soldater til at aflaste politiet ved grænsen til Tyskland og ved jødiske institutioner i København.

Danske soldater har overtaget politiets bevogtningsopgave ved den Jødiske Synagoge på Krystalgade i København. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Sandfarvede camouflage-uniformer har fra i dag taget plads foran flere jødiske institutioner i København.

I dag er flere soldater nemlig sendt ud på bevogtningsopgaver ved tre jødiske institutioner i København samt ved den dansk-tyske grænse. I alt er 160 soldater uddannet til opgaven, og målet er at frigøre ressourcer fra et hårdt prøvet politi.

Det har københavnerne bemærket her til morgen, hvor flere af cyklisterne har vendt ansigtet i retning af soldaterne, som skal varetage politiets opgave med bevogtningen.

En af dem, som P4 København møder foran synagogen i Krystalgade, er Jutta Skau.

- Mit første indtryk er, at det er skræmmende, og det hele kommer tæt på, siger hun.

Soldater bevogter den jødiske synagoge i København fredag morgen den 29. september 2017. Fra i dag indsætter Forsvaret soldater i forbindelse med bevogtningsopgaver i København og ved grænsen i Sønderjylland. Det er besluttet politisk, at i alt 160 soldater skal aflaste betjente ved grænsen og i bevogtningen af jødiske institutioner. Ingen ved, hvor længe de bevæbnede soldater skal stå på gaden. . (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2017) (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

For det er et nyt indtryk, som camouflagen skaber hos hende.

- Man skal lige vænne sig til det, for det er meget mere tydeligt og meget oppe i ansigtet på én, fortæller hun om det nye gadebillede.

Det har også fået hende til at tænke anderledes om trusselsniveauet mod Danmark.

- Jeg tænkte ikke, at det var nødvendigt med bevogtning, da det var de civilklædte betjente, som stod der. Nu bliver jeg lidt overrasket over, at det rent faktisk er så nødvendigt, siden militæret skal overtage sådan en opgave, siger hun.

Uniformerne efterlader voldsomt indtryk

Cirka 55 af de 160 soldater skal aflaste politiet i hovedstadsområdet.

- Jeg kan godt se, at forskellen principielt er stor, og at det i en vis grad er et bekymrende skridt, siger Emil Kuhberg, men forsætter forstående:

- Hvis det kan aflaste politiet og til gengæld frigøre ressourcer til andre ting, og det ikke belaster militæret på en uhensigtsmæssig måde, så er det fint.

Det er besluttet politisk, at i alt 160 soldater skal aflaste betjente ved grænsen og i bevogtningen af jødiske institutioner. Ingen ved, hvor længe de bevæbnede soldater skal stå på gaden. . (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2017) (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Dog er det ikke alle de jødiske institutioner, som vil blive bevogtet af militæret. For det vil fortsat være politiet, der står for bevogtningen af Carolineskolen i København. Det sker efter ønske fra Det Jødiske Samfund, fordi de mener, at uniformerne sender et voldsomt signal.

Og Nikolaj Dons, som gik forbi synagogen fredag morgen på sin vej til toget, synes også, at de efterlader et anderledes og mere voldsomt indtryk.

- Det havde selvfølgelig været sjovere, hvis det var livgarden med bjørneskindshuer, som havde stået deroppe, siger Nikolaj Dons.

Men han ser dog militærets indtog i gadebilledet som noget, der efterhånden er blevet hverdag i resten af Europa.

- I forvejen er det i mange europæiske byer militæret, som bevogter sådan nogle steder i stedet for politiet, siger Nikolaj Dons.

Det er endnu ikke blevet meldt ud, hvor længe de bevæbnede soldater skal stå på gaden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk