Borgmester efterlyser lagengymnastik og flere børn

Unge venter for længe med at få børn. Det skal en ny kampagne ændre på.

Postkort og plakater skal få flere unge til at droppe præventionen og sætte børn i verden.

Vi er alt for gamle, når vi får det første barn.

Det mener Sundheds- og Omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Ninna Thomsen (SF). Derfor skyder kommunen en fertilitetskampagne i gang, der skal gøre unge på videregående uddannelser klogere på konsekvenserne ved at vente for længe med at få børn.

I hovedstadsområdet er vi gennemsnitligt 31,8 år, når vi får det første barn, mens landsgennemsnittet er 29,1 år.

- Vi hører fra fagfolk, der arbejder med det, at der ikke er en særlig stor viden om faldet i fertilitet op gennem 20'erne og videre frem. Den information vil vi gerne give videre til de unge, så de selv kan træffe et valg, der giver mening for dem, siger Ninna Thomsen.

Studerende er skeptiske Ifølge en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen føler otte ud af ti af de 15-25-årige ikke, at de ved nok om nedsat frugtbarhed, skriver Berlingske. Den nye kampagne skal netop sprede budskabet om, hvor meget fertiliteten falder med årene. Det skal ske via postkost, plakater og de sociale medier.

Hos foreningen Danske Studerendes Fællesråd er formand Yasmin Davali skeptisk overfor kampagnen. Hun peger på en række udfordringer, der gør det svært for studerende at få børn.

- Vi har fået nogle SU-regler og en fremdriftsreform, der spænder ben for, at studerende med lyst til at få børn, rent faktisk får dem. Derfor klinger det lidt hult, når man får sådan nogle opfordringer, siger hun.

Der skal produceres skatteborgere Selvom københavnerne er ældre end landsgennemsnittet, når de får det første barn, har det ikke en direkte konsekvens for befolkningen i hovedstaden. København oplever lige nu et regulært børneboom, fordi folk bliver boende i storbyen i stedet for at flytte ud, som man gjorde tidligere.

Men selvom der er travlt på fødestuerne, kan der godt være ræson for kommunen i at oplyse om den faldende fertilitet, vurderer Frederik Preisler, partner og direktør i reklamebureauet Mensch.

- Københavns Kommunes interesse er ret åbenlys. Fertilitetsbehandling er sikkert vanvittig dyrt og man vil gerne have produceret nogle skatteborgere, siger han.

Hvert 10. barn bliver idag undfanget på klinik. Ifølge Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet har 40% af mændene nedsat sædkvalitet.

Facebook
Twitter