Borgmester får opbakning fra bagland: Stop samarbejde med skattely-selskaber

SF i flere hovedstadskommuner vil lige som københavnsk borgmester ikke samarbejde med firmaer, der bruger skattely.

Efter det er kommet frem, at Nordea har hjulpet kunder til at oprette selskaber i skattely, har sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune fremsat et forslag om at undgå selskaber som medvirker til skatteunddragelse. (Foto: Claus Rud © DR)

Vores kommunale skattekroner skal ikke gå til virksomheder som har deres penge i skattely.

Det mener Ninna Thomsen (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, og hendes krav vækker genklang blandt SF’ere i byrådene i hovedstadens kommuner.

Blandt andet SF i Frederikssund, Roskilde, Lyngby-Taarbæk, Køge, Hillerød og Gladsaxe bakker op om Ninna Thomsens forslag, som går ud på, at Københavns Kommune fremover hverken investerer i eller samarbejder med selskaber, som udøver eller bidrager til skatteunddragelse.

- Vi er helt enige. Vi har allerede talt med Enhedslisten om et forslag, som vil gøre, at man ikke i Roskilde Kommune samarbejder med firmaer, som bruger skattely. Det er helt klart noget, der skal undersøges, siger Birgit Pedersen (SF), som er byrådsmedlem og medlem af økonomiudvalget i Roskilde Kommune.

I Gladsaxe er viceborgmester Serdal Benli (SF) enig med Ninna Thomsen og de andre SF-byrådsmedlemmer i hovedstadsområdet.

- Vi mener, at man skal være kritisk over for de samarbejdspartnere, i det her tilfælde banker, der hjælper til med at fællesskabets penge er røget i skattely. Det er også noget, vi i SF i Gladsaxe vil følge op på, siger han.

I Københavns Kommune har man i dag Nordea til at forvalte noget af kommunens 6,9 milliarder kroner store formue, og efter det er kommet frem, at Nordea har hjulpet kunder til at oprette selskaber i skattely, har Ninna Thomsen fremsat sit forslag om at undgå selskaber som medvirker til skatteunddragelse.

Nordea afviser selv, at banken skulle medvirke til skattemæssige konstruktioner, der kan anses som skatteunddragelse.

Alligevel vil Serdal Benli fra Gladsaxe Kommune nu have undersøgt, om kommunen samarbejder med Nordea og i så fald få det stoppet.

- Som kommune og som offentlig myndighed er vi nødt til at sende nogle klare signaler til de samarbejdspartnere, vi har. Når vi taler om mulige midler, som er sendt i skattely, siger han.