Borgmester vil banderne til livs: En tosset fejl at flytte betjente fra København

Bandekonflikten i København er løbet løbsk, mener borgmester, der vil have regeringen ind i kampen.

Det var en stor fejl, at man i 2012 flyttede 200 betjente væk fra København, siger beskæftigelses- og Integrationsborgmester i København, Anna Mee Allerslev (R) , der nu anmoder om flere ressourcer til at komme den igangværende bandekonflikt til livs. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

- I min verden står vi i en meget alvorlig situation, hvor banderne igen er på fremdrift, og deres aktiviteter er stigende. Det hører vi fra politiet, men også fra borgere i København, som bliver chikaneret og føler sig utrygge.

Således lyder det fra Anna Mee Allerslev (R), der er beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, efter at der den seneste uge har været tre skyderier på Nørrebro og i det københavnske nordvestkvarter. Skyderier, som politiet mistænker for at være banderelaterede, og en del af en igangværende konflikt.

Hermed er de blot den seneste række af skyderier i det københavnske bandemiljø, hvor banden Loyal to Familia, der hovedsageligt består af personer med anden etnisk baggrund, er i konflikt med en gruppering, der står stærkt i Mjølnerparken, Nordvestkvartet og Husum.

Vi kan jo for eksempel skele til den københavnske vestegn og flere steder i Jylland, hvor man har haft stor succes med mobile stationer i en periode for at skabe ro og tryghed

Borgmester Anna Mee Allerslev

Politiet har på grund af konfliktbilledet oprettet en visitiationszone, der blandt andet dækker Nørrebro og flere områder nord fra København, som man ifølge TV2 har valgt at forlænge og udvide, når den udløber klokken 12 i dag.

Vil have mobile politistationer

Men en visitationszone er ikke nok, hvis vi skal komme banderne til livs, lyder det fra Anna Mee Allerslev, som efterspørger flere ressourcer.

Hun ønsker blandt andet at oprette mobile politistationer, som vil betyde, at politiet kan være permanent til stede i de områder, hvor banderne står stærkt.

Jeg vil bede Rigspolichefen om at komme med et udspil til, hvordan det skal foregå. Det er nu politiet, der bedst ved, hvordan om midlerne og personalet skal bruges på den ene eller anden måde.

Preben Bang Henriksen, Venstre

- Vi har for eksempel gode erfaringer med det, som vi kalder ’din betjent’. Det er en lokal politibetjent, som vi finansierer i kommunen sammen med politiet. Betjenten er en, som kender beboerne og skaber tryghed og sikkerhed, siger Anna Mee Allerslev og fortsætter:

- Vi kan jo for eksempel skele til den københavnske vestegn og flere steder i Jylland, hvor man har haft stor succes med mobile stationer i en periode for at skabe ro og tryghed. Vi har desværre måtte lukke lokale stationer i København, og det haft betydning for bandernes fremtog. Derfor vil vi gerne have, at politiet indfører nogle lokale mobile stationer.

200 betjente forlod København

Det kræver dog flere betjente at lave de nye politimæssige tiltag i København, som er påkrævede, hvis banderne skal tvinges i knæ, forklarer borgmesteren.

Derfor sætter hun spørgsmålstegn ved, at Københavns Politi i 2012 fik frataget ressourcer, der betød, at 200 betjente blev flyttet væk fra København.

- Det er ikke kun Københavns Kommunes problem, men hele Danmarks. Vi kan se, hvordan banderne spreder sig til resten af landet, og jeg mener, at det er på tide at diskutere, om det var den rigtige beslutning, der blev taget i 2012, som jeg advarede om var helt tosset den gang, siger Anna Mee Allerslev, der opfordrer regeringen til at melde sig på banen.

Venstre: Vil kontakte Rigspolitiet

Hos regeringspartiet Venstre forstår man udmærket, at københavnske politikere ønsker mere politi. Retsordfører Preben Bang Henriksen mener dog ikke, at det op til politikerne at beslutte, hvordan politiet skal bruge sin ressourcer.

- Jeg vil bede Rigspolichefen om at komme med et udspil til, hvordan det skal foregå. Det er nu politiet, der bedst ved, hvordan om midlerne og personalet skal bruges på den ene eller anden måde, siger han og fortsætter:

- Men det er klart. Borgerne skal have tryghed, og hvis det her er måden at få mere tryghed på, så skal der mere politi på gaden, siger Preben Bang Henriksen, der ikke er sikker på, at mobile politistationer nødvendigvis er en god íde.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på kbh@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.