Borgmestre i storbyerne: Forbyd alle ældre dieselbiler

Både i København, Odense og Aarhus ser borgmestrene gerne, at skærpede regler for dieselbiler også skal omfatte personbiler.

I øjeblikket er det kun biler registreret som varebiler, der er omfattet af miljøzonerne. Men borgmestrene så gerne, at det også gjaldt personbiler. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Luften i de store byer skal være renere, og derfor skal der stilles krav til alle ældre dieselbiler om, at de skal have et partikelfilter monteret.

Sådan lyder opfordringen fra borgmestrene i landets tre største byer, hvor der 1. juli blev indført miljøzoner.

Det betyder, at dieselbiler, der er mere end 13 år gamle, og som er indregistreret som varebiler, kun må køre i områderne, hvis de har et partikelfilter monteret. Ellers udløser det fra 1. oktober en bøde på 1.500 kroner.

I realiteten betyder det, at en del biler ikke kan køre lovligt i zonerne, da der ikke findes filtre til dem.

Men ifølge de tre socialdemokratiske borgmestre fra Aarhus, København og Odense bør regeringen ændre lovgivningen, så reglerne også omfatter biler, der er indregistreret som personbiler.

- Så de ældste dieselbiler enten kommer ud af byerne eller får monteret et effektivt partikelfilter, siger Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense.

Københavns overborgmester forstår godt de bilejere, der ærgrer sig over at skulle skille sig af med deres bil, men det er ikke en menneskeret at køre med en gammel dieselbil i byen, mener han.

- De skal ikke køre og forurene luften for alle andre. Vi har alt for mange mennesker, der får luftsvejssygdomme af at bo i byen, og renere luft kræver, at vi får udfaset de gamle, forurenende biler, siger Frank Jensen (S).

Hvis Danmark vil være et foregangsland, når det kommer til at sikre ren luft i byerne, kan det kun gå for langsomt med at skærpe kravene til alle dieselbiler, understreger Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus.

- I store dele af Europa er man endnu længere fremme med beslutningerne, end vi er i Danmark, og derfor synes jeg, regeringen og Folketinget er nødt til at tage den her drøftelse.

Minister bakker op om at begrænse luftforurening

Renere luft er en vigtig sag for regeringen, understreger miljøminister Lea Wermelin (S), der dog ikke kan præcisere, hvad regeringen ønsker at gøre, eller hvornår det vil blive taget op med resten af Folketinget.

- Vi ønsker at tage fat på den luftforurening, hvor vi kan se, at der er nogle kilder til det herhjemme, og vi kommer til at tage fat på en lang række områder i forhold til at begrænse luftforureningen i Danmark.

Vil det sige, at hvis man har en ældre dieselbil, så skal man forberede sig på, at reglerne for varebiler komme til at gælde alle biler?

- Præcis hvordan og hvornår, vi kommer til at tage fat på det, er ikke besluttet endnu, men vi står fast på vores ambitioner omkring skærpede miljøzoner, og det skal vi diskutere med de andre partier, siger ministeren.

Facebook
Twitter