Borgmestre presser på: 'Lad de store folkeskoleelever komme tilbage i skole'

Borgmestrene frygter både for elevernes faglige evner, men også det sociale liv.

Borgmestrene i Halsnæs, Rudersdal og Ishøj vil have fyldt cykelstativerne på skolerne op, så de store elever også kommer tilbage i skole. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Otte uger.

Så længe har de store elever i folkeskolen nu været væk fra matematik, dansk, idræt og alle de andre fag i skolen.

Det er alt for længe mener tre borgmestre, som

DR
har talt med.

Derfor vil de nu have eleverne tilbage i skolen.

Sådan lyder det blandt andet fra borgmestrene i Halsnæs, Rudersdal og Ishøj.

- Hvis ikke vi får dem tilbage her inden sommerferien, så går der fem måneder, før vi er fremme i det nye skoleår. Det er for lang tid, for det er teenagere, som vi ved har brug for det fællesskab, der er i skolen, siger Jens Ive, der er borgmester i Rudersdal for Venstre.

Det samme mener den socialdemokratiske borgmester i Ishøj, Ole Bjørstorp.

- Hvis det handler om kapacitet, så er det ikke et problem i Ishøj, understreger Ole Bjørstorp, som mener, at regeringen bør give grønt lys til genåbningen for de store elever.

- Hvordan man skal organisere det, skal man lade kommunerne finde ud af. Men naturligvis kan vi løse den her opgave, siger han.

Børns Vilkår: 'Vi er rigtig bekymrede'

Hos Børns Vilkår, som blandt andet driver Børnetelefonen, har man oplevet, at mange børn og unge i aldersgrupperne fra 6. til 9. klasse har det hårdt.

- Vi er meget bekymrede for aldersgruppen generelt, men især for dem, der er mere udsatte og sårbare. Vi er bange for, at det får nogle alvorlige konsekvenser i forhold til deres psykiske

trivsel
. I teenagealderen har man jo et grundlæggende behov for at føle sig som en del af et fællesskab, siger direktør Rasmus Kjeldahl.

Han pointerer især det, at man er tvunget til at være sammen med sin familie i en periode af sit liv, hvor mange teenagere forsøger at definere sig væk fra den.

- Det er nogle specielle år, hvor man forsøger at finde sig selv i en gruppe, der ligger uden for familien. Det er der blevet sat en effektiv stopper for, siger Rasmus Kjeldahl.

- Derfor hører vi fra en del, at de savner kammeraterne i skolen og faktisk også lærerne, siger Rasmus Kjeldahl.

Bare et par dage om ugen eller måske en aftenskole

Det er op til regeringen at trykke på knappen, der sender de ældre elever i skole igen.

Men det er ikke kun de tre borgmestre på Sjælland, som lægger pres på netop regeringen.

Hos både SF og Det Konservative Folkeparti bakker man nemlig op om borgmestrenes forslag.

Det er tid til at se på, hvordan de ældste klassetrin igen kan komme i skole, mener SF's undervisningsordfører, Jakob Mark.

- I SF har vi hele tiden sagt, at vi vil tage genåbningen af de ældste klassetrin med i den næste fase. Vi mener, at det skal være fleksibelt, så de skoler og kommuner, der kan finde gode lokale løsninger for en åbning, skal have lov til det. Det skal

Christiansborg
ikke stå i vejen for, siger han.

Den grundlæggende holdning deler man hos Det Konservative Folkeparti.

- De kommuner, der har kapaciteten og kan åbne forsvarligt, de skal have lov til det. Man kan lave genåbningen på flere måder med et par dage om ugen, måske endda om aftenen. Det vil gøre en kæmpe forskel for børnene at komme tilbage, siger Mai Mercado, der er partiets undervisningsordfører.

Hos regeringen er man dog ikke klar til at genåbne de ældre klassetrin lige nu og her.

I et skriftligt svar til

DR
skriver minister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at 'det er for tidligt at sige noget om de eventuelle næste skridt endnu. Vi lytter selvfølgelig til de indspark, der kommer, og melder ud, når regeringen er klar til det'.

Se hvordan corona udviklede sig i Danmark, til der hvor vi er i dag:

Facebook
Twitter