Botilbud har vendt PTSD-ramt soldats liv

Nye boliger til veteraner indvies i dag i Nordsjælland.

Veteranboligerne består af syv rækkehuse med otte boliger i. Fire til singler og fire til familier. (Foto: Mikkel Tofte - P4 København)

Når soldater vender hjem med ar på sjælen og uro i kroppen, venter der dem ofte en kamp for at vende tilbage til hverdagen.

Som hjælp bliver syv nye boliger til veteraner i dag indviet på KFUMs soldaterhjem i Høvelte i Nordsjælland. Her kan veteraner bo fast i op til tre år i fællesskab med andre veteraner.

En af de nye beboere er PTSD-ramte Magnus Nordbo og hans seksårige søn Maximillian.

Veteranhjemmet har givet ro

For Magnus Nordbo har det nye hjem betydet, at han har fået sit posttraumatiske stresssyndrom mere på afstand. Men det, der betyder allermest for ham er, at han kan give sin søn Maximillian sit eget værelse.

- Han var helt vild, for han har ikke haft sit eget værelse før. Det første, han gjorde var at lukke og låse døren, for det har han aldrig prøvet før. Det var fantastisk. Han har julelys i øjnene, hver gang han er her. Det er det bedste, jeg ved, siger Magnus Nordbo.

Støtte fra ligesindede afgørende

Magnus Nordbo har været hårdt ramt efter sin hjemvenden fra krig:

- Jeg har levet med PTSD siden 2007 og er først gået i behandling for tre år siden. Den stressfaktor, jeg har været udsat for, har været for hård til at kunne have en almindelig hverdag. Det går meget bedre nu - heldigvis, siger veteranen.

Ifølge Bjarne Kjær Andersen, som er soldaterhjemsleder, er det afgørende, at veteranerne har folk omkring sig, der ved, hvad det vil sige at have været udsendt.

- Det kan gøre den helt store forskel. At få ro omkring sin boligsituation og være i et miljø, hvor man er sammen med ligesindede. Vi (personalet, red.) er der som støttepersoner og kan give et skub eller bare være der som medmennesker og sørge for, at man ikke isolerer sig, siger han.

Indvies i eftermiddag

Om tre år skal Magnus Nordbo sluses ud i samfundet og finde egen bolig. Det er han overbevist om at blive klar til.

- Det er jeg meget fortrøstningsfuld omkring. At starte uddannelse og det hele. Det kører ligesom på skinner nu i forhold til for et år siden. Det er perfekt, siger veteranen.

Garderkasernen i Høvelte er hjemsted for Den Kongelige Livgarde, og nabo til veteranboet med de syv rækkehuse. Her har KFUM også et soldaterhjem fra 1991 og tilbyder rekreation eller et midlertidigt botilbud til soldater, som har været udsendt.

I eftermiddag klokken 16 indvier kronprinsesse Mary, som er protektor for KFUMs soldatermission, de nye veteranboliger.

FacebookTwitter