Buschauffører går til kampsport for at afværge ubehagelige passagerer

Men det er ikke meningen, at chaufføren skal gribe til aikido i bussen. Formålet er at nedtrappe konflikter.

Siden aikido-projektet startede, er der sket en nedgang i arbejdsskader blandt buschaufførerne.

Arriva har taget alternative metoder i brug for at undgå vold på arbejdspladsen.

Igennem de seneste to år har 76 chauffører på Østerbro fået træning i den japanske kampsport aikido for at undgå voldelige situationer og trusler.

- Den primære årsag til, at Arriva gik ind i det her projekt, var spørgsmålet: Hvordan kan vi på forhånd klæde vores chauffører på, så de kan afvæbne situationen og få nogle værktøjer, så de kan komme ud af situationen med både æren og helbredet i behold?, siger driftschef i Arriva Danmark, René Frylund.

Handler om at passe på sig selv

Selvom aikido er en kampsport, forsikrer René Frylund, at københavnske chauffører ikke kommer til at lange ud efter ubehagelige kunder.

- De lærer at afvæbne situationen, og hvis de kommer i den uheldige situation, at der bliver lagt hånd på dem, så kan de flytte sig på den rigtige måde som gør, at det bliver sværere for aggressoren at få et slag ind, siger han.

Kampsporten kan være et godt værktøj i en hverdag, der kan give konflikter.

- Dels vil der ligge en øget bevidsthed hos chaufførerne og deres måde at kommunikere på. At man ved, at man har nogle teknikker, så man kan komme ud af en farlig situation er jo også med til, at man kan fremtræde mere roligt og sikkert, siger Lars Peter Andersen, psykolog og forsker ved Arbejdsmedicinsk klinik ved Regionshospitalet i Herning.

Facebook
Twitter